Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

One Direction når Sverige

Efter flera år i skamvrån är pojkbanden tillbaka. Mindre än två år efter genombrottet betar One Direction av sin andra världsturné. På onsdag når de Sverige.

För tre år sedan sökte fem charmiga ynglingar till brittiska talangprogrammet X Factor. När Harry Styles, Louis Tomlinson, Niall Horan, Zayn Malik och Liam Payne slogs ihop till ett band började gnistorna flyga. Första singeln What makes you beautiful släpptes hösten 2011 och blev en internationell hit. Tajmingen för ett nytt pojkband var perfekt.

– Det var en blandning av rätt låtar och rätt artister som såg rätt ut. Ibland funkar alla komponenter, säger Carl Falk som tillsammans med Rami Yacoub och Savan Kotecha skrivit gruppens debutsingel.

Med X Factor fick publiken lära känna killarna under deras väg mot framgång, något som skribenten och fankulturexperten Rebecka Hedström tror är en förklaring till bandets strålande karriär.

– Fansen fick en relation till One Direction innan de slog igenom. Man kan jämföra med Justin Bieber som hade en stor fanskara på Youtube där han lade upp klipp innan han fick skivkontrakt, säger Rebecka Hedström.

Ytterligare en viktig orsak stavas sociala medier. One Direction kommunicerar flitigt med fansen på Twitter och Instagram, och även deras musik är anpassad för en uppkopplad tonårsgeneration.

– Vi försöker att skriva låtar som folk lätt kan ta till sig och göra coverversioner av på Youtube, säger Carl Falk som har jobbat med One Direction på debutalbumet Up all night från 2011 och uppföljaren Take me home som kom i höstas.

Take me home toppade försäljningslistorna i fler än 35 länder, däribland Sverige och USA. Debutalbumet och uppföljaren blev den tredje och fjärde bäst säljande skivorna i USA under 2012 med närmare 9 miljoner sålda exemplar totalt. Carl Falk minns sitt första möte med bandet.

– De kastade pommes frites på varandra och vi tyckte bara att de var snorungar. Jag och Rami gick därifrån och sade Glöm det, det här vill vi inte göra. Sedan dess har de vuxit in i rollerna som popstjärnor, säger han och fortsätter:

– Nu vet de vad de vill. De har mer koll på branschen och sig själva.

Efter försäljningssuccéer och utsålda arenor har One Direction ett gyllene läge. Men det gäller att kunna hantera den enorma framgången. I takt med att killarna blir äldre tappar de också sin förmåga att hålla sig kvar som ungdomsidoler.

– Generellt är den en i varje band som klarar av att göra en solokarriär. De måste lyckas göra en Justin Timberlake och jag gissar på att det blir Harry Styles som klarar det, säger Rebecka Hedström.

POJKBAND

Bakgrund: Tonårsidoler har alltid funnits, men pojkbanden i sin moderna tappning hade sin storhetstid på 1990-talet och tidiga 2000-talet med grupper som New Kids on the Block, Take That, Backstreet Boys, Westlife och ’N Sync.

I dag har genren har fått ett uppsving med nya artister som The Wanted, Union J, Big Time Rush samt svenska One2Five. Men även de gamla trotjänarna New Kids On the Block och Backstreet Boys gör sitt bästa för att hålla takten med de yngre förmågorna. De två veterangrupperna turnerade tillsammans 2011 under namnet NKOTBSB och New Kids on the Block släppte nyligen albumet 10. Senare i år släpps Backstreet Boys åttonde album.

Lyssna på vår Spotifylista här: http://open.spotify.com/user/115793023/playlist/2Ak1EvLdYlo66r0T4uE9BB

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.