Omstridd relation på jobbet

ANNONS
|

För någon vecka sedan informerades de anställda på Film i väst om att Tomas Eskilsson, vd, och Jessica Dahlöf Ask, ansvarig för svensk långfilm, har blivit ett par.

I flera artiklar, bland annat i DN, uttrycker anonyma källor en oro för att de båda toppchefernas privata relation ska skada förtroendet för företaget. Med en årlig budget om cirka 90 miljoner har det skattefinansierade Film i väst stor makt över landets film- och tv-produktion.

- Bekymret är inte att de är ihop, utan att ett kärlekspar tillsammans hanterar en stor del av de offentliga medlen som vi har hand om, säger en källa "med god insyn i Film i väst" till DN.

ANNONS

Styrelseordförande Johnny Nilsson (s) säger att frågan har diskuterats noga.

- Externt kan jag inte se vad det skulle ha för betydelse. Deras relation har inte ett dyft att göra med vilka filmer och projekt vi går in i, säger han.

Redan förra året beslutades att vd skulle delegera vissa uppgifter: Bengt Toll fick ansvar för tv-drama och dokumentär och Jessica Dahlöf Ask för svensk långfilm. Tomas Eskilsson behöll området internationell film.

- Så han har inte längre hand om svensk film. Jessica Dahlöf Ask tar sina beslut i samråd med finanschefen Katarina Krave och Per Nielsen, som läser manus, säger Nilsson.

Internt ser Johnny Nilsson däremot risker och en direkt åtgärd är att Katarina Krave har tagit över rollen som chef för Dahlöf Ask.

- Men jag har inte fått höra några negativa reaktioner. Om det finns missnöje hoppas jag verkligen att de hör av sig, säger han.

Anonyma källor i olika tidningar ifrågasätter också hur den internt rekryterade Dahlöf Ask fick sitt jobb. I går skickade Film i väst ut ett "klargörande" där man skrev att tjänsten tillsattes drygt ett halvår innan relationen inleddes och att publiciteten andas "såväl Jantelag som gammal unken sexism".

Jessica Dahlöf Ask har tidigare inte kommenterat affären. Men till GP svarar hon i ett mejl:

ANNONS

"Det känns väldigt konstigt att hängas ut i media som en okunnig och oerfaren ung kvinna som inte varit värdig att få sitt jobb. Jag erbjöds det här uppdraget för snart ett år sedan. Jag har en gedigen bakgrund här på Film i väst där jag haft flera olika ansvarsuppdrag under de åtta år jag varit anställd."

Hon har inga planer på att ge upp sitt jobb:

"Jag förstod redan innan att jag skulle få en tuff uppgift eftersom den här branschen är mansdominerad. Nu är den naturligtvis ännu tuffare, men jag har antagit utmaningen och tänker fortsätta mitt arbete."

ANNONS