Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets Oscarsgala har kantats av kontroverser – långt innan galan ens ägt rum. Arkivbild.

Omstridd Oscarsgala med svenskchanser

Kommer kompositören Ludwig Göransson eller maskören Göran Lundström att gå hem med var sin Oscar? Och hur klarar sig galan utan värd? Frågorna är flera när Oscarsgalan äger rum i Los Angeles i natt.

Årets Oscarsgala har varit i hetluften den senaste tiden. Först stod galan helt utan värd, då komikern Kevin Hart avsade sig uppdraget efter att ha kritiserats för flera år gamla homofobiska Twitterinlägg. I början av månaden bekräftades det många hade misstänkt – att ingen alls kommer att leda galan. I stället kommer fokus att ligga på de Hollywoodstjärnor som presenterar pristagarna.

Queen uppträder

Enligt tv-bolaget ABC:s vd Karey Burke inleds galan med ett "riktigt häftigt öppningsnummer". Det är det brittiska rockbandet Queen, med originalmedlemmarna Brian May och Roger Taylor, som drar i gång evenemanget. Sången kommer att skötas av den före detta "American Idol"-deltagaren Adam Lambert.

Filmen "Bohemian rhapsody", som handlar om gruppen och där dess avlidne sångare Freddie Mercury står i fokus, är nominerad i fem kategorier, bland annat för bästa film. Mer musikunderhållning blir det när Lady Gaga och Bradley Cooper framför låten "Shallow", som har blivit en dunderhit tack vare filmen "A star is born" där de båda spelar huvudrollerna. Låten kan vinna en Oscar i kategorin bästa originalsång.

Akademin backade

Oscarsakademin var tvungen att backa efter skarp kritik mot planen på att riva av några av priserna under reklamavbrotten. Kritiken tog fart när akademin offentliggjorde vilka priser det gällde och man förstod att foto och klippning ingick i gruppen. Efter protester från många kända skådespelare kommer även dessa priser att delas ut i sändning.

Vad gäller favoriter i de olika kategorierna så ligger Netflix film "Roma" bra till. Den mexikanske filmskaparen Alfonso Cuaron håvade in priset för bästa regissör när regissörsorganisationen Directors Guild of America (DGA) delade ut sina priser på en gala i Los Angeles den 2 februari.

Cuarons semibiografiska film har tio Oscarsnomineringar, bland annat i de tunga kategorierna bästa regissör och bästa film. DGA-galan är en av de främsta fingervisarna när det gäller vilka som ska prisas på Oscars – sedan DGA började delas ut 1948 har samtliga pristagare förutom sju stycken gått vidare till att tilldelas Oscars, och filmerna har ofta även fått pris i kategorin bästa film.

Galan sänds i Sverige av Aftonbladet Tv för prenumeranter med plusabonnemang, med start klockan 2 natten till måndag.