Tillbaka. En sparkad enhetschef har kommit tillbaka till Naturhistoriska museet på en nykonstruerad tjänst. Bild: Stefan Berg
Tillbaka. En sparkad enhetschef har kommit tillbaka till Naturhistoriska museet på en nykonstruerad tjänst. Bild: Stefan Berg

Omstridd chef tillbaka på Naturhistoriska

Nepotism, korruptionsanklagelser, efterforskande av källor. Efter att hon varit inblandad i flera incidenter fick enhetschefen sluta på Naturhistoriska museet förra året. Nu är hon tillbaka – på en ny tjänst.

ANNONS
|

Redan för fyra år sedan kunde GP avslöja att sju av enhetschefens nära anhöriga anställts på museet. Men medan dåvarande museichefen Ann Strömberg, som anställt sin egen son, fick sparken med en fallskärm på 729 000 kronor blev enhetschefen kvar.

I våras upprepades samma visa. Museet hade fortsatt att anställa släktingar och museets kafé, som enhetschefen ansvarade för, hade handlat utanför ramavtal för flera miljoner kronor. Personal hade ätit gratis i kaféet, haft dubbla rabatter i museets butik och okontrollerat tagit eller ”lånat” hem saker.

I samband med att GP i mars 2016 skrev om hur enhetschefen och hennes släktingar tagit hem bland annat en stor säng, en släpkärra och en byggnadsställning från museet anklagades hon dessutom för efterforskning av källa.

ANNONS

Eva Edsler, huvudskyddsombud på Västarvet, den organisation inom VG-regionen som Naturhistoriska lyder under, tycker det är mycket märkligt att enhetschefen är tillbaka på museet.

– Det vanliga är att man flyttar på en chef som inte har fungerat på en arbetsplats, både för dennes egen skull och för personalens.

I samband med museiskandalerna fick dåvarande museichefen Hans Peter Dahlgren sparken med en fallskärm på 470 000 kronor.

– Enhetschefen hade en hel del på sig. Varför man har tolkat hennes fall annorlunda än de högsta chefernas har vi aldrig fått något bra svar på, säger Eva Edsler.

Istället omplacerades denna och blev sjukskriven, men är sedan augusti i år tillbaka på Naturhistoriska. Fast inte som enhetschef, utan på en ny tjänst som utställningsproducent.

Varför?

– Hon är inte organisatoriskt placerad på museet. Hon har en plats där, men hennes tjänst rör sig över hela Västarvet. Hon kan också sitta på andra ställen, säger Pernilla Schedin, tf museichef.

Enligt Pernilla Shedin har förra enhetschefen sedan hon tillträdde sin tjänst i januari suttit på Studio Västsvensk Konservering i Gamlestaden, men där var det nu för ”trångbott”. Fast inte enligt den chefen.

–Det finns möjlighet för henne att sitta här, säger Sara Roberts.

ANNONS

Har hon suttit hos er?

– Lite lite grann. Mer vill jag inte säga.

På Naturhistoriska vittnar personal om att det känns obehagligt att den före detta enhetschefen är tillbaka på deras arbetsplats.

Vad har Pernilla Schedin att säga till dem?

–Jag kommenterar inte vad som hänt tidigare.

Är det lämpligt med tanke på de oegentligheter hon varit iblandad i?

– Hon har inte varit inblandad i några oegentligheter.

Menar du att hennes släktingar anställdes utan hennes inblandning?

– Det fanns inga tydliga regler 2013. Det finns det nu.

Pernilla Schedin, som egentligen är en av två områdeschefer i Västarvets ledningsgrupp, rekryterades till Västarvet förra sommaren. Redan då menar hon att det fanns behov av en ny tjänst som utställningsproducent, den som förra enhetschefen nu uppbär.

Men varför annonserades den inte ut?

– Kompetensen fanns inom förvaltningen, säger Pernilla Schedin.

Men alla nyinrättade tjänster måste utlysas inom regionen. Det är Conny Brännberg (Kd), ordförande i kulturnämnden i Västra Götaland, tydlig med. Hans politikerkollega Perallan Orrbeck (L), ordförande i Västarvets styrelse har en mjukare syn.

– Jag är inte så upprörd för att det har skapats en ny tjänst. Ibland är det nödvändigt för att det ska fungera för den som omplaceras, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Miljonrullningen på Naturhistoriska

LÄS MER:GP granskar Naturhistoriska: Chefen gör inte sitt jobb

ANNONS