Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Valet av Mikael Persbrandt som nyårsvärd väcker kritik. Arkivbild.

Omdebatterad Persbrandt ringer in året

Skådepelaren Mikael Persbrandt har fått det ärofyllda uppdraget av SVT att läsa Alfred Tennysons "Nyårsklockan" på Skansen. Men valet av nyårsvärd har väckt debatt – här är turerna.

"Ring klocka, ring" – Mikael Persbrandt tar över stafettpinnen att läsa "Nyårsklockan" efter Krister Henriksson – men SVT:s val har varit långt ifrån friktionsfritt.

Efter att Persbrandts namn tillkännagavs reagerade bland andra komikern Mia Skäringer starkt. På Instagram skriver hon "Grattis Sverige. Ni ringde just in det gamla och ut det nya", medan skådespelaren Eva Röse kommenterade "Vad i helvete".

"Kan inte gillas av alla"

Mikael Persbrandt har tidigare kritiserats för en nu struken passage i sin självbiografi, som benämns som "något som hade hänt eller kanske inte hänt många år tidigare", där en känd regissör utövar påtryckningar för att Persbrandt ska ha sex med en person. Kapitlet ströks före bokens publicering, men händelsen omskrevs av Dagens Nyheter och SVT som läst den ocensurerade versionen. I en intervju i Dagens Nyheter beskriver Persbrandt händelsen som en dröm.

Eva Beckman, SVT:s programbeställare, berättade om valet för Aftonbladet.

- Det här uppdraget handlar ju om att tolka en dikt, och uppdraget har gått till en rad skådespelare genom åren. Mikael Persbrandt är en av våra främsta skådespelare och det ska bli spännande att höra hur han tolkar den här dikten, sade Eva Beckman, och kommenterade även kritiken:

- De är förstås fria att ha vilka åsikter de vill om detta. Jag har full respekt för att alla val vi gör inte kan gillas av alla, sade hon.

Flera motreaktioner

Som en motreaktion på valet har Instagraminitiativet "Ring samtid ring" startats av Carolin Runnquist och Ida Westin, där en rad kända röster kommer att läsa upp dikten i en film som ska publiceras på Instagram fem minuter före tolvslaget. Personerna som medverkar är bland andra politikern Gudrun Schyman, medieprofilen Cissi Wallin, retorikexperten Elaine Eksvärd och kriminologen Nina Rung.

Under helgen publicerades ytterligare en protest i sociala medier. I en video som lagts ut på Youtube av skådespelaren Bahar Pahrs gör omkring hundra kvinnliga skådespelare en alternativ tolkning av Lord Tennysons klassiska dikt. I videon figurerar bland andra Lo Kauppi, Alexandra Rapaport, Nour El Refai och Eva Röse.

TT har sökt Mikael Persbrandt som har avböjt att svara på frågor.