Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Omöjligt uppdrag - igen

På fredag är det premiär för Mission: Impossible – Rogue Nation. Vi ser tillbaka på filmserien. Artikeln kan komma att självförstöras tio sekunder efter att du läst den.

Det är naturligt att jämföra Mission: Impossible-serien med det äldre spionsyskonet James Bond. Men där den brittiske agenten definierats av sin patriotism, manlighet, fria syn på sex och spionutrustning har Mission: Impossible kommit att handla om en sak: Tom Cruise som gör stunts.

Quiz: Vad kan du om Mission: Impossible?

 

Ursprungligen var det förstås inte så. Tv-serien Mission: Impossible (På farligt uppdrag) som sändes i sju säsonger och 171 avsnitt mellan 1966 och 1973 var en tålmodig spionserie där handlingen koncentrerade sig på intriger kring organisationen IMF (Impossible Mission Force).

Skådespelaren Tom Cruise, som var ett fan av serien, valde att tillsammans med sin tidigare agent Paula Wagner återuppliva den för en film som skulle hjälpa honom att gå från charmprins till actionstjärna. Något som säkrades genom att Brian De Palma (Carrie, Scarface) regisserade samtidigt som Tom Cruise envisades med att göra sina egna stunts. För att ta upp kampen med James Bond anlitade man dessutom stuntmannen Greg Powell, vars familj av stuntmän tidigare jobbat med Bond-filmerna.

Mission: Impossible - från 1996 visade att det var nya tider och liknade mer en kuppfilm, likt Ocean's 11 eller The Italian Job, med spiontema där stort utrymme också fanns för action. Produktionen förvandlade även tv-seriens hjälte Jim Phelps till en förrädare som besegras av Tom Cruises nya agent, Ethan Hunt. Detta gjorde Jim Phelps ursprungliga skådespelare Peter Graves så missnöjd att han vägrade vara med i filmen.

Även många tv-seriefans uttryckte sin besvikelse, men det hindrade inte Mission: Impossible från att slå biljettrekord under sin premiär. I dag är filmen och dess uppföljare en av filmvärldens mest inkomstbringande serier.

Till skillnad från andra stora filmserier så byts nästan hela det centrala teamet ut mellan varje del. Den enda återkommande faktorn genom alla filmerna är just Tom Cruise som producerar och har huvudrollen. Däri ligger också förklaringen till varför filmerna skiljer sig ganska mycket från varandra.

Den första Mission: Impossible är en mer modern och komplicerad James Bond med inslag av kuppfilmer medan uppföljaren Mission: Impossible II, som regisserades av Hong Kong-actionfadern John Woo, istället är tung på action. Det skjuts med dubbla pistoler, åks motorcykel och karatesparkas på stranden.

I tredje filmen tar JJ Abrams tillbaka serien till spiontemat och gör handlingen mer personlig för Ethan Hunt, som då har förlovat sig.

I och med fjärde filmen omdefinierar serien sig själv och väljer att bygga filmerna kring ett hisnande stunt. Likt den ikoniska sekvensen från första filmen, då en svettig Ethan Hunt hänger i en vajer ynka centimetern från ett tryckkänsligt golv.

Både fjärde filmen, Ghost Protocol, och kommande Rogue Nation har låtit majoriteten av sin marknadsföring fokusera på vad det avgörande stuntet i filmen går ut på. I Ghost Protocols fall var det att se Tom Cruise (som i Tom Cruise, inte en stuntman) klättra utanpå världens högsta byggnad, Burj Khalifa. I Rogue Nation erbjuds publiken istället se stjärnan gå till väders medan han hänger utanpå ett flygplan.

Tom Cruise fyllde nyligen 53 år men visar inga tecken på att vilja sluta.

Med Mission: Impossible-serien som sitt flaggskepp har Cruise i snart 30 år gjort actionfilmer som sålt på hans namn och gått hem hos både kritiker och publik. En karriär som vid det här laget tål att jämföras med självaste John Wayne. Vad Tom Cruise skall utsätta sig för nästa gång återstår att se.

Fakta: Mission Impossible

Baseras på: Tv-serien Mission Impossible som sändes mellan 1966 och 1973.

Filmer: Mission: Impossible (1996), Mission: Impossible II (2000), Mission: Impossible III (2006), Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011) och Mission: Impossible – Rogue Nation (2015).

Budget: 500 miljoner dollar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.