Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Frostenson. Arkivbild.

Olsson om Frostensons sorti: Väldigt lycklig

Ledamoten Katarina Frostensons lämnar sin stol i Svenska Akademien. Det står klart sedan Akademien och Frostenson enats om en förlikning.

Förhandlingarna mellan de olika parterna har varit segdragna, men under fredagen skrev de båda parterna under ett förlikningsavtal.

- Jag är väldigt glad över att det har kommit så här långt till ett samförstånd. Jag är väldigt lycklig över det. Och jag tycker också att det är bra att Katarina Frostenson har varit villig att gå in i den här dialogen. Det har varit en förutsättning för att vi har nått den här lösningen, säger Anders Olsson.

Katarina Frostensons återkommande krav har varit att hon ska kunna fortsätta sitt värv som poet även efter utträdet ur Akademien.

Akademien har inte velat särbehandla Katarina Frostenson utan försökt skapa en rimlig pensionsliknande lösning, menar Olsson.

- Vi vill kunna ha en liknande lösning också för andra som lämnar Akademien, så att det inte blir orimliga belopp eller en känsla av utköp. Det här tycker vi är ett modest belopp, säger han.

Parterna är också överens om att inte gå vidare med någon rättslig prövning av konflikten.

"Stort steg framåt"

Akademien har tidigare anklagat Frostenson för sekretessbrott, vilket hon förnekar. Frostenson har å sin sida anklagat Akademien för att bryta mot sina förpliktelser mot henne.

Enligt överenskommelsen ska Svenska Akademien framöver ersätta Frostenson med 12 875 kronor i månaden.

Anders Olsson säger att summan som Katarina Frostenson får av Akademien varje månad inte riktigt täcker hyran av den lägenhet som hon hyr av Akademien – och att det är därför som hon också får en viss hyresreduktion.

Pensionslösning

Olsson har i flera intervjuer med TT framhållit att överenskommelsen skulle fungera som en pensionslösning – inte bara för Frostenson, utan även för andra som lämnar institutionen.

Nobelstiftelsen vill inte uttala sig om vad förlikningen betyder för beslutet om huruvida det blir ett Nobelpris i litteratur i år.

- Det finns en rad åtgärder som Akademien behöver vidta och Nobelstiftelsen preciserar inte vilka, utan det gör man i en dialog med Akademien. Vi går inte in på enskildheter, säger Nobelstiftelsens presschef Mikael Östlund till TT.

Nobelstiftelsens tidigare besked om att beslut om ett Nobelpris 2019 ska tas "i början av året" gäller fortfarande, enligt Mikael Östlund.

Hovets informationschef Margareta Thorgren avböjer att kommentera och vill inte uttala sig om huruvida kungen har varit delaktig i beslutet.

Inte heller Frostensons juridiska ombud Per E Samuelsson vill kommentera överenskommelsen.

Samtidigt pågår en utredning om misstänkta bokföringsbrott vid den verksamhet, som Katarina Frostenson drivit tillsammans med den så kallade kulturprofilen, och som fått bidrag av Akademien.

Ekobrottsmyndigheten räknar med att ge besked i ärendet på tisdag nästa vecka, uppger myndigheten för TT.

Rättad: I en tidigare version angavs fel dag för Ekobrottsmyndighetens besked. Rätt dag är tisdag.