Horace Engdahl kritiserar kulturprofilens dom. Arkivbild.
Horace Engdahl kritiserar kulturprofilens dom. Arkivbild.

Olsson: Engdahl "får stå för" domstolskritik

Akademiledamoten Horace Engdahl ifrågasätter i en intervju våldtäktsdomen mot den så kallade kulturprofilen. Kulturjournalisten Åsa Beckman kallar hans uttalande för horribelt – medan Akademiens ständige sekreterare anser att Engdahl själv får stå för sina uppmärksammade uttalanden.

ANNONS
|

Kulturprofilen dömdes den 1 oktober i Stockholms tingsrätt till två års fängelse för våldtäkt. Domen har överklagats till hovrätten.

Horace Engdahl, som i tidigare intervjuer har talat varmt om kulturprofilen, är starkt kritisk mot domstolen.

- Jag är förvånad att en man kan skickas i fängelse utan att några substantiella bevis om hans skuld har presenterats under rättegången. Vi lever i farliga tider, säger Horace Engdahl i intervjun med den brittiska tidningen Times Literary Supplement.

ANNONS

Den kommentaren har retat upp Dagens Nyheters biträdande kulturchef Åsa Beckman, som anser att Horace Engdahl har uppträtt förvånande och olämpligt rakt igenom hela Akademiens kris.

- Om män som missbrukar sin makt uppfattar den här tiden som farlig – då tycker jag det är bra, säger hon.

"Horribelt"

Hon lyfter fram hur bland annat kulturprofilens försvarare har kritiserat metoorörelsen för att vara en rättsosäker folkdomstol.

- När det sedan går till domstol och hamnar där det ska hamna – och blir fällande dom – underkänner man domen och låter påskina att hela samhället har präglats av någon slags metoovåg. Då är det helt horribelt att säga att vi lever i en "farlig tid", säger hon.

Den farliga tiden var innan metoo, menar Åsa Beckman.

- Även om det sker övergrepp i dag med, så kunde män tidigare på ett annat sätt trakassera kvinnor sexuellt, skrämma dem och hota dem. Det är det som är en farlig tid, säger hon.

ANNONS

Jämför med skräckvälde

Fallet med kulturprofilen blev upprinnelsen till den utdragna krisen inom Akademien. I november förra året vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av kulturprofilen. Det fick Svenska Akademien att tillsätta en advokatutredning om kulturprofilens kopplingar till ledamöterna.

I intervjun med Times Literary Supplement jämför Engdahl vittnesmålen mot kulturprofilen med skräckväldet efter den franska revolutionen.

- Jag vet inte hur många vittnen som kom fram och anklagade Marie Antoniette för incest, men de var antagligen inte färre, säger Horace Engdahl och syftar på de 18 kvinnorna som har anklagat kulturprofilen för sexuella övergrepp.

Men trots sitt starka försvar tillbakavisar Horace Engdahl i intervjun att han är nära vän med kulturprofilen.

Efter Akademiens torsdagsmöte i Börshuset i Gamla stan i Stockholm vill Horace Engdahl inte svara på frågor om sina uttalanden i den brittiska tidningen.

När han får frågan om att utveckla vad han menar med att "vi lever i farliga tider" avfärdar han journalisterna på plats:

- Det får ni fundera på.

ANNONS

"Får svara på kritiken"

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson har ännu inte läst den uppmärksammade intervjun och hänvisar frågan om lämpligheten i Engdahls uttalanden till ledamoten själv.

- Jag vill inte alls svara på den frågan, den får han helt och hållet stå för. Jag har inte alls tagit del av artikeln ännu, jag har inte haft tid att göra det. Men jag tror inte att det är Akademiens sak att göra det, säger Anders Olsson till TT.

TT: Men han jämför alltså kulturprofilen med Marie Antoinette – det kanske inte är så smakfullt?

- Nej, men det får han stå för och svara på den kritiken som han säkert kommer att utsättas för.

Utöver kritiken av våldtäktsdomen är Horace Engdahl även kritisk mot svenska mediers hantering av krisen inom Svenska Akademien. Akademiledamoten hävdar att han själv har "dömts" av medierna.

ANNONS
TT

ANNONS