Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olle Ljungström var en unik låtskrivare

Olle Ljungström är död. Det känns tragiskt, ledsamt och rakt igenom bedrövligt, på så många sätt, men inte särskilt överraskande. Det här pissåret fortsätter såklart som det började med att plocka stora och älskade artister ifrån oss.

David Bowie, Prince, Glenn Frey, Merle Haggard och Maurice White har alla dött de senaste månaderna. Nu har även Olle Ljungström sällat sig till den sorgliga raden. Det känns för jävligt.

Olle Ljungström var en av de där artisterna som "alla" hade en åsikt om. Som "alla" hade mött på någon festival någonstans, eller på krogen i Visby, eller bara ute på stan. Mitt enda möte med Olle Ljungström var vid lunchbuffén på Kisa värdshus i mitten av 90-talet. 

Jag var lokalreporter på Östgöta Correspondenten och Olle Ljungström var på turné med sitt band, troligen på väg till eller från Hultsfred, och vi bytte några ord över salladsbordet. Jag minns att jag tackade för musiken och att han sken upp, plirade tillbaks och sade "tack själv!", oklart för vad, och satte sig i ett avskilt rum med sitt turnésällskap. När jag lite senare hade laddat upp med några frågor och närmade mig med block och penna var han redan borta, på väg någon annanstans. Som han alltid tycktes vara.

LÄS MER: Olle Ljungström är död

Jag vet inte varför jag bär med mig den där rätt poänglösa episoden från Kisa, kanske för det elegant avväpnande sättet som han bemötte min kommentar, men den har fastnat i minnet. Precis som Olle Ljungströms träffande texter och aviga låtar alltid har gjort. 

Nu läser jag att Olle Ljungström "sjöng sig rakt in i de svenska vardagsrummen" och att han fick ett "stort folklig genomslag" efter deltagandet i TV4:s Så mycket bättre 2012. Det håller jag inte alls med om. 

LÄS MER: Vännerna i chock över Olle Ljungströms död

Olle Ljungström levde hårt. Han missbrukade i perioder och mådde inte alltid så bra. Alltså förmådde han inte att utnyttja sin tid i ett av landets största skyltfönster, eller valde att inte göra det, med följd att Magnus Uggla satte Svensktoppsrekord med Olles låt Jag och min far och Darin fick en jättehit med En apa som liknar dig. Två låtar som Olle Ljungström med sitt djupt personliga uttryck faktiskt var bäst i världen på att sjunga. 

LÄS MER: Olle Ljungströms liv i bilder

För han var en unik låtskrivare med en sångskatt som hör till de mest värdefulla vi har i landet. Det är inte lätt att formulera en fyndig, frispråkig och färdig tankegång i en kort fras, men Olle Ljungström gjorde det hela tiden. Gång efter gång. Och oftare än kanske någon annan träffade han mitt i prick. Även när han stod på scen. Eller satt på scen, i en rullstol med brutna ben, under en filt. Han nådde ut ändå.

Nu är Olle Ljungström död. Han blev 54 år. 54 ..?