Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Olle Ljungström är död

Artisten Olle Ljungström är död. Hans skivbolag bekräftar uppgifterna.

Den folkkära artisten Olle Ljungström dog under natten mot onsdagen. Han hittades död i sin bostad utanför Alingsås, skriver Aftonbladet som var först med att berätta om artistens död. 

Ellen Fjästad på Ljungströms skivbolag Warner Music Sweden bekräftar uppgiterna.

 – Vi är såklart jätteledsna här idag, alla våra tankar går till hans nära och kära, mer information kan vi inte gå ut med, säger Elin Fjästad.

Dödsfallet utreds
Efter Olle Ljungströms död bekräftar nu polisen att en utredning pågår. Vid 02.53 under natten mot onsdagen larmades polisen till en bostad i en ort utanför Alingsås efter att vårdpersonal anträffat en död man i 55-årsåldern.

Under dagen har polisen spärrat av huset där Olle Lungström levde i samma lilla ort.  

Då polisen på grund av omständigheterna vid platsen för den påträffade döda mannen inte kan avgöra vad som ligger bakom dödsfallet har man nu inlett en förundersökning.
– Det är något vi alltid gör när en död person hittas och vi inte kan vara säkra på vad som har orsakat dödsfallet. Det måste vi göra för att kunna utreda vad som hänt, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

Polisen kommer nu att genomföra en teknisk undersökning av bostaden. En rättsmedicinsk undersökning av kroppen kommer också att genomföras, uppger polisen.

Olle Ljungström startade sin karriär som 18-åring med bandet Reeperbahn 1979. Under 90-talet sadlade han om till soloartist.

1995 fick Lungström ta emot Rockbjörnen som "Årets svenska manlige artist". Totalt släppte han tio egna album. Sista albumet "Släng in en clown" kom 2013. 

Genomslag i Så mycket bättre
2012 fick han också ett stort folkligt genomslag i och med sin medverkan i TV4-programmet "Så mycket bättre".

I programmet gjorde bland annat artisten Darin en version av Olle Lungströms låt ”En apa som liknar dig” som blev en superhit.

Även Magnus Uggla gjorde en version av Lungströms låt ”Jag och min far” som även den blev en succé efter programmet. 

Inför inspelningen av programmet drabbades han av en stroke som tvingade honom att ta en paus från tv-inspelningarna på Gotland.

Utryckte sig genom musiken
I en längre intervju i GP 2009 berättade Olle Ljungström hur han såg på popmusikens utveckling under hans karriär.
– Popmusiken är numera en produkt bland andra. Men för inte alltför länge sedan kunde ju faktiskt popmusik påverka världen. Så är det inte längre. Det finns inte ett enda popband idag som berättar något livsviktigt. Förutom ... moi! Men det går inte att göra någon Satisfaction eller London calling längre. Numera tar jag den lättaste vägen, jag använder musiken eftersom det är det enklaste sätet för mig att uttrycka mig. Jag försöker bli bra på att teckna också. Men jag har ingenting att säga, ingenting vettigt i huvudet. Allt baseras bara på att jag måste uttrycka mig. Hade jag haft fyrtio miljarder hade jag istället köpt upp hela Argentinas köttproduktion och låtit alla djuren smita, berättade den folkkäre artisten.

Glädjen till musiken växte
Olle Lungström berättade däremot att hans glädje till musiken växte under karriären.
– Jag tycker det är roligare att spela musik idag än när jag var sjutton år. Idag kan njuta av att spela, då kunde jag inte njuta av någonting. Jag snålade för mig själv, höll inne med känslorna. I dag kan jag bli jätteglad bara över att få sjunga och spela med min granne. Det är nytt. Men det har varit en process, tidigare trodde jag att åldrandet handlade om att bli skäggig och börja lukta illa, men nu inser jag att det handlar om annat också. Jag har fått omvärdera mycket i mitt liv under de senaste åren, men det är ingenting vi kanske ska gå in på i detalj, berättade Olle Lungström i intervjun.

Olle Ljungström blev 54 år gammal.