Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Olivia Bergdahl får radions novellpris

Författaren och estradpoeten Olivia Bergdahl från Göteborg får Sveriges Radios novellpris. - Det är väldigt roligt. Jag känner mig upptagen i den stora litteraturens famn.

Olivia Bergdahl får priset för sin radionovell Hjälten Josef Schultz på fotografiet, i en uppläsning av Tomas von Brömssen.

Novellen har hon specialskrivit för Sveriges Radio P1 och ställer i den frågor om vem som egentligen är galen, "den som beordrar krig eller den som lägger ner sitt vapen". 

- Novellen handlar om ett fotografi som togs under Andra värlskriget och sägs föreställa den tyske soldaten Josef Schultz som vägrade att medverka vid en avrättning och i stället tog plats bland dem som skulle skjutas. Min novell är en slags dialog mellan ett berättarjag och Josef Schultz på fotografiet.

Var kom Tomas von Brömssen in i bilden?
- När jag hade skrivit halva novellen började jag fundera på uppläsare och fick Tomas von Brömssens röst i huvudet. Han är väldigt, väldigt bra på att läsa text.

När Olivia Bergdahl för två veckor sedan fick reda på att hon vunnit Sveriges Radios novellpris satt hon på en nattbuss mellan Los Angeles och San Francisco, och blev så glad av beskedet att hon började berätta för alla amerikaner hon mötte.

- (skratt) Framme i San Francisco kände jag mig extremt rik och bekräftad, och drack upp all öl jag såg.

För drygt ett år sedan debuterade Olivia Bergdahl med den hyllade romanen Efter ekot och just nu arbetar hon med en ny bok.

- Jag kan leva på 10 000 kronor i månaden och med det här priset på 25 000 kronor kan jag ägna 2,5 månader extra åt min kommande roman. 

- Det är också otroligt uppmuntrande och fint att det är lyssnarna som röstar. Jag känner mig populär.

Med tanke på turbulensen kring den högerextrema tidningen Nya Tiders deltagande på Bokmässan tycker Olivia Bergdahl också det känns bra att just hennes novell lyfts fram.

- Den handlar om motsatsen till allt det som Nya Tider står för. 

FOTNOT: Sveriges Radio väljer ut fem radionoveller som lyssnarna får rösta på. Priset har delats ut i 15 år och är på 25 000 kronor. Bland tidigare pristagare finns Stina Stoor, Beate Grimsrud, Håkan Nesser och Bob Hansson.