Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Gary Oldman och Kristin Scott Thomas spelar Winston Churchill och dennes hustru Clementine Churchill i filmen "Darkest hour". Arkivbild.

Oldman: "En gåva att få spela Churchill"

Han är en av de stora favoriterna inför årets Oscarsgala. Gary Oldman har redan överösts med beröm och priser för rollen som Winston Churchill i "Darkest hour" och i början av mars lär det vara dags igen.

Själv är den brittiske skådespelaren klädsamt blygsam.

- Det viktiga är att filmen får det erkännande den förtjänar, säger han, och tillägger:

- Vi har redan fått ett fantastiskt mottagande. Om det har varit fyra sura recensioner så har det varit tusen positiva.

Ville slåss

”Darkest hour”, som har regisserats av Joe Wright ("Stolthet & fördom" och "Atonement"), handlar om de dagar under andra världskriget då det verkade som om tyskarna hade överhanden. Många brittiska politiker ville förhandla med Hitler, medan premiärminister Churchill ville fortsätta att slåss.

Gary Oldman är mycket porträttlik i filmen, men privat ser han inte på något sätt ut som Churchill. Så hur resonerade han?

- Det var som ett ta ett stort steg ut i det okända. Till och med den person som hjälpte mig att se ut som Churchill sa ”det här kommer att bli en utmaning”. Det finns ju inga likheter mellan oss. Så jag hoppades på det bästa och gav mig in i det.

- Jag hade en gång tidigare blivit erbjuden att spela Churchill på film, men då tackade jag nej. Inte minst för att det var en mycket mörkare skildring, utan den humor som ju Churchill hade.

Tränade i månader

Gary Oldman tränade i månader både på Churchills sätt att tala och dennes sätt att gå. Och för att få den legendariske premiärministerns rondör stoppades hans kläder upp ordentligt.

- Det var ju bra, för då kunde jag gå runt och småsmaska på alla godsaker som fanns på borden i studion, utan att det syntes på mig.

Att få spela rollen som Winston Churchill och säga de klassiska ord som denne yttrade i sina tal var en gåva, konstaterar Gary Oldman.

- Det är det mest tillfredsställande jobb jag har gjort som skådespelare.

Oldman har ofta fått spela skurk på film. Han menar att detta blev en följd av hans roll som knarkande, korrumperad polis i Luc Bessons ”Leon”.

- Efter det verkade alla säga ”vi behöver en skurk, ring Gary”. Christopher Nolan ville att jag skulle spela skurken Scarecrow i hans ”Batman begins”. Det ville inte jag. Jag ville hellre spela kommissarie Gordon, och det gällde att plantera den idén hos honom. Jag hade fått nog av skurkroller.