Gary Oldman vid "Darkest hour"-premiären i Paris.
Gary Oldman vid "Darkest hour"-premiären i Paris.

Oldman: Churchill är min mest skrämmande roll

Gary Oldman har gestaltat storheter som Beethoven, Lee Harvey Oswald, Sid Vicious och Pontius Pilatus på film. Nu är han aktuell som Winston Churchill i filmen ”Darkest hour”. Hans mest skrämmande roll hittills, enligt Oldman.

ANNONS
|

- Churchill är förmodligen den största britten som någonsin levt för många människor och han har blivit porträtterad många gånger tidigare. Det är skrämmande, men det är kanske just att det är skrämmande som gör att du presterar som bäst, säger Oldman till Reuters.

För att förvandlas till den brittiske premiärministern blev Oldman sminkad i fyra timmar inför varje inspelningsdag. Lägg till ett halvår av förberedelser för att få till Churchills karaktäristiska tal. Men många av de gamla inspelningarna med Churchill försvårade arbetet med att få till talet, menar Oldman.

ANNONS

- Rytmen var mer framträdande när han talade offentligt. Det är så vi tror att han lät, men det stämmer inte, säger Oldman.

Och Oldmans arbete kan betala sig. Många tippar att rollen som Churchill kan ge Oldman hans första Oscar.

Filmen är regisserad av Joe Wright och utspelar sig i maj och juni 1940. Storbritannien var på randen till nederlag i andra världskriget och Churchill brottades med konflikter på hemmaplan. Andra medverkande är bland andra Kristin Scott Thomas och Lily James.

TT-Reuters

ANNONS