Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ola Salo sjunger in Pridefesten

"We've got love, love, love", sjunger årets Pride-artist Ola Salo i sin festivalsång "I got you". På onsdag invigs hbtq-festivalen i Stockholm med Eurovision-vinnaren Conchita Wurst som en av stjärnorna på plats.

Pridefestivalen inleddes i måndags och pågår i dagarna sex, med utställningar, debatter, dans, teater, konserter, föredrag, boksamtal och parad bland de över 200 programpunkterna.

På onsdagen utlovas en storslagen scenshow när Ola Salo intar scenen under invigningsgalan, som i år kallas för Den historiska festen. Salo har utsetts till årets Prideartist, och har skrivit årets Pridelåt, "I got you".

Jag blev jättehedrad. Det var en uppgift jag kastade mig in i med stor glädje, berättar sångaren.

Gospelrock

Andreas Kleerup har producerat låten, som Ola Salo skrivit klart just innan han fick förfrågan.

Det är kanske inte en självklar Pridelåt, det är varken disko eller schlager utan ganska hård och dansant gospelrock. Det känns som en ganska kaxig låt, med något slags uppkäftighet och kämpaglöd. Men samtidigt handlar den om kärlek, säger Ola Salo.

"I got you" släpptes redan i maj, och liksom under tisdagens "Allsång på Skansen" framförs den tillsammans med Gaykören på invigningsgalan.

En annan artist som medverkar på båda evenemangen är den österrikiska sångerskan, tillika årets Eurovisionvinnare, Conchita Wurst. Under Eurovision Song Contest svämmade Twitter över av inlägg där folk påpekade att de två artisterna påminner om varandra till utseendet.

Roligt, tycker Salo:

Det är kul att folk tycker att vi är lika. Även om jag nog tycker att den jämförelsen är väldigt smickrande för min del.

Musik ur "Kult"

Ola Salo är också indirekt inblandad i en annan Prideaktivitet. På torsdagskvällen kommer låtar ur hans rockopera för radio, "Kult", att spelas live på Kulturhuset, med bland andra sångerskan Annika Herlitz.

Det kommer att vara första gången man har möjlighet att höra musik från "Kult" live, berättar han.

Den tidigare The Ark-frontmannen har själv besökt Pridefestivalen flera gånger. Hans finaste Prideminne är från 2002, när The Ark avslutade festivalen med en konsert.

Då hade vi precis släppt låten "Father of a son", som var det tydligaste ställningstagande för hbtq-rörelsen som vi någonsin gjort. Det kändes väldigt kul att premiärspela den live för just den publiken.

Kritiserad kampanj

"Så länge det finns hat finns det anledning att festa" lyder årets omdiskuterade slogan för Stockholm Pride. I kampanjen inför årets Pride uppmanades folk att använda sig av hashtaggen #jagfestarmot, något som möttes av starka reaktioner i sociala medier. Kritiker menade att kampanjen trivialiserade hot och våld mot hbtq-personer.

Vi väljer att göra den här typen av kampanj för att skapa en reaktion, och debatt och samtal kring varför Pride fortfarande behövs, sade Sandra Ehne, ordförande i Stockholm Pride till Aftonbladet när kampanjen presenterades i våras. -Jag förstår hur de tänkte. Samtidigt förstår jag att det var en kampanj som det var lätt att missförstå. Den var ju vågad på det viset, kommenterar Ola Salo.

    

Schema årets Pride

+ Onsdag: Invigningsgalan Den historiska festen i Pride park på Östermalms IP. En hyllning till hbtq-historien. Bland andra Conchita Wurst, Kayo och Ola Salo uppträder.

+ Torsdag: Den folkliga festen (tidigare känd som Schlagerkvällen). En manifestation för "det Sverige vi vill leva i" med Anne-Lie Rydé som värdinna. "Kult" på Pride house. Låtar ur Ola Salos rockopera framförs live med rockband och artister.

+ Fredag: Den lesbiska festen, Dragfesten och Burleskfesten. Humor och musik med bland andra Moa Svan och Nour El Refai.

+ Lördag: Prideparaden går klockan 13.00 från Mariatorget via Slussen, Skeppsbron, Kungsträdgårdsgatan, Hamngatan, Sergels torg, Sveavägen, Kungsgatan, Stureplan och Sturegatan till Östermalms IP. Regnbågsfesten och Party for those who can't. "Vi tar ställning för mänskliga rättigheter genom att festa för dem som inte kan." Nya talanger presenteras. Discjockeys och "en lång rad artister" spelar.