Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/13

Ola Salo riktar blicken mot Göteborg

Nytt skivbolag i Majorna. Ny producent på Hisingen. Nytt band i Gamlestan. Ola Salos nya album föds och formas i Göteborg. – Jag är här minst en dag i veckan.

Lätt försenad anländer Ola Salo med tåget från Malmö och kliver in på ett av hotellen intill Centralen med en stor, illgrön resväska i släptåg. "Brassegrön och fruktansvärt ful" enligt sångaren själv, som köpte väskan i anslutning till fotbolls-VM i Brasilien 2014. Men den är också lätt att känna igen och den syns, till skillnad från Ola Salo själv, på långt håll.

Till intervjun med GP dyker den gamle The Ark-sångaren upp i en enkel brun rock, småsmutsiga byxor, bekväma kängor och med ett par högst vardagliga glasögon. De glänsande högklackade bootsen, byxorna med guldrevärer och den fluffiga fuskpälsen åker på först när det är dags att ta bilder. För den extroverta glamrockaren i Ola Salo har inte dött på musikalscenen. Tvärtom. Han är på väg tillbaks i full blom.

– Förvånansvärt många tycker det är roligt när jag går loss i glamstilen, det verkar uppskattat, och inte mig emot. Jag försökte köra en lite mognare stil på min första soloplatta men ingen blir så mycket gladare av en mogen Ola Salo.

På sin första soloplatta från 2015 hade Ola Salo som uttalad ambition att inte landa alltför nära den musik han gjorde med The Ark. Han ville inte snålskjuts på sitt gamla bands framgångar, vilket ledde till att han nästan slog knut på sig själv. Den begränsningen har Ola Salo släppt när han nu arbetar med sin andra platta i eget namn. 

– Den här gången söker jag ett sparsmakat och lite futuristiskt rocksound, någon slags glampop, visst, men inspirerad av syntig funk. 

För att nå dit har Ola Salo riktat blicken mot Göteborg. Plötsligt är det här som hela hans musikaliska nav finns.

– Jag har alltid gillat Göteborg men nu har jag fått flera olika anledningar att hänga här. Jag tillbringade faktiskt en stor del av sommaren på Västkusten, dels på Orust och Käringön i samband med Taubespelen och senare på Ebbots ark, dels i producenten Charlie Storms studio (Cloudchamber) på Hisingen där jag spelar in min nya skiva. Dessutom har jag numera mitt skivbolag här i stan (Woah dad) och bandet jag jobbar med (Dismissed) kommer härifrån.

Charlie Storm har tidigare jobbat med bland andra Håkan Hellström, Hurula och Henrik Berggren. Hur är det att arbeta med honom?

– (skratt) Han är väldigt originell och egensinnig men en perfekt kompanjon och en verklig hantverkare när det kommer till ljud. Varje gång jag kommer till studion för att jobba med låtarna så har det hänt något spännande, då har Charlie jobbat lite på egen hand.

De har arbetat med nya plattan sedan i våras, från och till, och fortsätter nu under hösten.

– Vi har rätt många andra projekt igång både jag och Charlie, men vi jobbar på allt vi kan. Tre spår är klara och vi siktar på att få ihop ett album med åtta låtar till våren. 

Är singeln I call your name typisk för hur albumet kommer att låta?

– Ja, det skulle jag nog säga. Jag sjunger i ett något lägre, mörkare register till slappbas och hårda dansanta trummor med en glittrig syntfunkig yta.

Det har gått sex år sedan The Ark splittrades, vad har ni för relation idag?

– Vi har en väldigt bra relation och en intern humor som inte finns någon annanstans. Några av de roligaste personerna i världen finns i det bandet. Vi försöker träffas på en väl vald restaurang i alla fall en gång om året, men alla har ju karriärer och liv på olika håll så det kan vara svårt. Det vet alla som försöker hålla ihop ett kompisgäng från förr.