Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

David Bowie på en bild från 1973. Arkiv.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Okänd Bowieinspelning ser dagens ljus

Länge trodde man att David Bowies allra första tv-framträdande som sitt glammiga alter ego Ziggy Stardust var försvunnet. Men nu har en sliten gammal inspelning av sändningen upptäckts, skriver BBC , och fyndet beskrivs som en "helig graal" för Bowie-fans.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

David Bowie skrev pophistoria när han uppträdde som Ziggy Stardust med "Starman" i programmet Top of the pops 1972. Men figuren Ziggy Stardust hade debuterat på ITV en hel månad tidigare, något som fallit i glömska eftersom inspelningen av misstag raderats ur arkiven.

Nu har dock en sliten gammal videoinspelning hittats, gjord av en tittare när programmet sändes. Förhoppningen är att det ska kunna restaureras och ingå i den kommande BBC-dokumentären "David Bowie: Finding fame". Bandet är dock i mycket dåligt skick:

- Det skulle falla sönder om vi spelade det, så det måste restaureras försiktigt, säger Francis Whately, som producerar den kommande dokumentären, till BBC.

Dokumentären berättar bland annat om hur Bowie provspelade för en talangtävling 1965, men ratades av BBC som tyckte han "saknade personlighet".