Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Occupy-rörelsen inspirerar Metallica

Efter nio studioalbum ville Metallica hitta nya utmaningar. Nu släpper världens största hårdrocksband en konsertfilm i 3D med en handling inspirerad av Occupy-rörelsen.

Metallica är i stan. Så är också en hänsynslös mobb som slår sönder allt i sin väg. Liksom en mystisk ryttare i gasmask, som hänger folk i lyktstolpar.

Nej, "Through the never" är inte riktigt en vanlig konsertfilm. Det är mer en fläskig gestaltning av hårdrockens apokalyptiska fantasier.

Filmen växlar mellan konsertscener, filmade under två spelningar i Vancouver och Edmonton 2012, och kalabaliken på stan, där roddaren Trip, spelad av Dane Dehaan, kämpar med att leverera en väska med oklart innehåll till arenan.

"Ner för landning"

Idén om att göra en kombinerad konsert- och spelfilm har funnits hos Metallica i 15 år, enligt bandets danske trummis, Lars Ulrich, som kommit till Köpenhamn för att göra pr och gå på premiären.

Med en tandpetare i mungipan en slarvigt bakåtkammad frisyr svarar han artigt och utförligt på journalisternas frågor.

-Ni vet hur plan cirkulerar runt flygplatser i väntan på att få landa. Vi har många idéer som cirkulerar, och det var dags att ta ner den här för landning nu, säger han.

Den nakna dokumentären "Some kind of monster", där bandets konflikter vädrades ut, från 2004 avskräckte inte bandet från filmmediet.

-Även om "Some kind of monster" var en svår film är det ett intressant sätt att uttrycka sig på. Och det har blivit allt viktigare för det här bandet att pröva nya saker, säger Lars Ulrich.

Ungersk regissör

"Through the never" har regisserats av ungraren Nimród Antal, mest känd för den prisbelönta och smala filmen "Kontroll". Efter att ha ratat tre andra regissörers science fiction-präglade idéer föll bandets val på hans Occupy Wall Street-inspirerade upplägg.

-Nimróds två huvudreferenser är boken "Alkemisten" och Occupy-rörelsen. Han tycker att Metallica gör vad han kallar fuck you-musik, och menar att det finns ett element av protest och uppror i det vi gör. Men det är inte upp till mig att hålla med eller inte. Idén med Metallica och den här filmen är att människor ska kunna göra sina egna tolkningar, säger Lars Ulrich.

"Fantastisk resa"

Det har gått 30 år sedan Metallica släppte sitt första album, "Kill 'em all". Bandet har inte bara upplevt enorma framgångar, utan även svåra motgångar i form av alkoholmissbruk, droger, paniksammanbrott - och inte minst en bandmedlems död.

Men Lars Ulrich kan inte säga att han ångrar något när han ser tillbaka på Metallicas historia.

-Överlag har det varit en fantastisk resa, och jag försöker ta alla de erfarenheter det har gett mig till att skapa ännu häftigare upplevelser i framtiden.

"Through the never" följs inte upp med någon turné. I stället kommer bandet att ägna nästa år åt att spela in en ny skiva, den första sedan "Death magnetic" från 2008, om man inte räknar det utbuade samarbetet med Lou Reed på skivan "Lulu" från 2011.

Lars Ulrich vill inte ge någon tidsplan för den kommande skivan.

-Metallica är mer avslappnat nu. Vi tar det inte på samma allvar längre. På 1990-talet var bandet som en militärisk operation, och det tog nästan död på oss, säger han.