President Barack Obama inviger National Museum of African American History and Culture tillsammans med 99-åriga Ruth Odom Bonner, vars far föddes som slav i Mississippi-området.
President Barack Obama inviger National Museum of African American History and Culture tillsammans med 99-åriga Ruth Odom Bonner, vars far föddes som slav i Mississippi-området.

Obama invigde afroamerikanskt museum

ANNONS

USA:s första svarta president klippte bandet till det 37000 kvadratmeter stora museet inför tusentals åskådare, bland dem celebriteter som Stevie Wonder och Oprah Winfrey.

- Afroamerikansk historia är inte på något sätt separerad från den större amerikanska berättelsen. Den är inget sidospår i den amerikanska berättelsen, den är central för den amerikanska berättelsen, sade Obama enligt närvarande medier.

ANNONS

"Klarsynt blick"

USA:s första museum över den afroamerikanska historien tecknar en på många sätt obehaglig bild av förtrycket, men tar också upp de många framstegen.

- En klarsynt blick på historien kan göra oss alla illa till mods, sade Obama.

"Fler arenor"

Alice Bah Kuhnke var inbjuden till invigningen tillsammans med Sveriges USA-ambassadör Björn Lyrvall. I ett Instagram-inlägg kallar kulturministern arrangemanget "enormt" och reflekterar över det nya museets betydelse:

"Vad kan ett nytt museum spela för roll i hur framtiden kommer att te sig? Det återstår att se. Men så mycket är säkert att här, liksom hemma i Sverige, behöver vi många FLER platser att mötas på. Fler arenor för att med vetenskapliga metoder förstå vilka vi är, var vi kommer ifrån, vad vi är kapabla till och vart vi ska".

Bland hedersgästerna fanns 99-åriga Ruth Bonner, vars far föddes som slav men flydde till friheten som ung pojke. Sedan Obama förklarat museet öppnat avslutade Ruth Bonner invigningen med klockringning.

- Det är fantastiskt att detta öppnas i slutet av Obamas åtta år, sade Derek Jones, besökare från New York, till nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Fakta: National Museum of African American History and Culture

Museet är det 19:e och nyaste i USA:s nationalmuseum Smithsonian Institution.

Bland museets donatorer finns IT-jättarna Google och Microsoft.

Redan innan invigningen hade det 37000 kvadratmeter stora museet en samling på 33000 föremål, bland dem kläderna Rosa Parks bar när vägrade ge sin sittplats på en buss till en vit man, Louis Armstrongs trumpet och fotbojor som suttit på slavar i södra USA.

ANNONS