Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Barack Obama inviger National Museum of African American History and Culture tillsammans med 99-åriga Ruth Odom Bonner, vars far föddes som slav i Mississippi-området.

Obama invigde afroamerikanskt museum

USA:s president Barack Obama invigde i helgen det nya National Museum of African American History and Culture i Washington DC. Bland de närvarande fanns Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

USA:s första svarta president klippte bandet till det 37 000 kvadratmeter stora museet inför tusentals åskådare, bland dem celebriteter som Stevie Wonder och Oprah Winfrey.

- Afroamerikansk historia är inte på något sätt separerad från den större amerikanska berättelsen. Den är inget sidospår i den amerikanska berättelsen, den är central för den amerikanska berättelsen, sade Obama enligt närvarande medier.

"Klarsynt blick"

USA:s första museum över den afroamerikanska historien tecknar en på många sätt obehaglig bild av förtrycket, men tar också upp de många framstegen.

- En klarsynt blick på historien kan göra oss alla illa till mods, sade Obama.

"Fler arenor"

Alice Bah Kuhnke var inbjuden till invigningen tillsammans med Sveriges USA-ambassadör Björn Lyrvall. I ett Instagram-inlägg kallar kulturministern arrangemanget "enormt" och reflekterar över det nya museets betydelse:

"Vad kan ett nytt museum spela för roll i hur framtiden kommer att te sig? Det återstår att se. Men så mycket är säkert att här, liksom hemma i Sverige, behöver vi många FLER platser att mötas på. Fler arenor för att med vetenskapliga metoder förstå vilka vi är, var vi kommer ifrån, vad vi är kapabla till och vart vi ska".

Bland hedersgästerna fanns 99-åriga Ruth Bonner, vars far föddes som slav men flydde till friheten som ung pojke. Sedan Obama förklarat museet öppnat avslutade Ruth Bonner invigningen med klockringning.

- Det är fantastiskt att detta öppnas i slutet av Obamas åtta år, sade Derek Jones, besökare från New York, till nyhetsbyrån AFP.