Nytt vittnesmål i Cosby-rättegång

Ytterligare en kvinnas vittnesmål kommer att tas med i rättegången mot skådespelaren Bill Cosby senare i år, skriver New York Times.

ANNONS
|

Ett 50-tal kvinnor har anklagat Cosby för sexuella övergrepp och våldtäkter, men till en början var det bara Andrea Constand som tilläts vittna. Hon säger att Cosby drogat henne och utsatt henne för övergrepp i henne hem år 2004.

Åklagarna valde från 13 kvinnor och bad domaren att ta med deras vittnesmål som en del av bevisföringen, detta för att kunna styrka att Cosbys beteende är ett mönster.

Av dem godkändes dock bara en, vars namn inte är offentliggjort. Domaren Steven T. O'Neill säger att han fattade beslutet baserat på "ett noga övervägande av bevisvärdet."

ANNONS

Det hör inte till vanligheterna att ta med bevisföring eller vittnesmål om tidigare påstådda händelser, men om det kan visa ett beteendemönster hos den åtalade kan det godkännas.

Cosbys advokater har tidigare hävdat att kvinnorna inte bör få vittna eftersom de påstådda händelserna ska ha inträffat långt före den händelse som rättegången gäller.

För många av kvinnorna som anklagat Cosby är deras vittnesmål den enda lagliga chansen att göra sin röst hörd, eftersom många av dem inte anmälde händelserna då de inträffade och nu har de preskriberats.

Bill Cosby har nekat till brott.

TT

Fakta: Cosby-rättgången

Rättegången mot Bill Cosby är planerad att hållas den 5 juni i år.

Cosby anklagas för att ha drogat och ofredat Andrea Constand i hennes hem 2004.

Constand och Cosby har tidigare förlikats i ett civilrättsligt mål 2006, men 2015 togs fallet upp igen när nya bevis hade framkommit.

Ett 50-tal kvinnor har anklagat den i dag 79-årige Bill Cosby för såväl våldtäkt som sexuella övergrepp. Tidsperioden för de påstådda händelserna sträcker sig från 1965 till 2008.

Bill Cosby har konsekvent hävdat att han är oskyldig och att anklagelserna är falska.

ANNONS