Vallmofält i spelet "11-11: Memories retold" från franska Digixart och brittiska Aardman. Pressbild.
Vallmofält i spelet "11-11: Memories retold" från franska Digixart och brittiska Aardman. Pressbild.

Nytt samarbete ger målat världskrigsspel

Leranimationsfilmbolaget Aardman slår sina påsar ihop med franska Digixart för att göra ett spel i första världskriget-miljö.

ANNONS
|

Det kommande spelet heter "11-11: Memories retold" och beskrivs som ett berättelsedrivet äventyr. För George Rowe, producent på filmbolaget, har det varit intressant att grotta ner sig i första världskriget, och de händelser som gemene man egentligen inte vet så mycket om.

- Det var fascinerande att lära sig mer om allt det hemska som hände, men också allt fantastiskt som inträffade – alla historier om mänsklighet mitt bland allt det fruktansvärda under den här perioden, säger han.

ANNONS

Från lera till målning

Aardman ligger bakom leranimerade figurer som fåret Shaun och "Wallace & Gromit", liksom filmen "Flykten från hönsgården" från år 2000 ". Franska Digixart släppte för två år sedan musikspelet "Lost in harmony" till mobiler.

- Det är verkligen spännande. Det är första gången som Aardman gör ett spel i den här skalan och den här typen, säger George Rowe, producent på Aardman, till TT, och fortsätter:

- Det är verkligen fint att ta vår erfarenhet av att berätta historier och med karaktärsutveckling och sådant och blanda det med någon med lång erfarenhet av spel.

Aardman har gjort mindre spel tidigare, bland annat i samarbete med brittiska BBC. Men det nya samarbetet, som pågått i mer än ett år, har inneburit att bolaget fått fundera mer kring hur de vill arbeta med mediet.

- Aardman försöker att göra spelet så vackert som möjligt. Vi är ansvariga för utvecklingen av utseendet, hur spelet renderas – hur det ser ut i datorn, alla animationer, medan spelregissören Yoan (Fanise) ansvarat för speldesignen, uppbyggnaden och själva programmerandet, säger Rowe.

ANNONS

Blodad tand

Bilder från spelet som släppts visar på en visuell stil som påminner om målningar.

- Jag kan inte berätta så mycket om det. Men vi försöker att skapa något unikt och vi vill ha en målad estetik, säger han.

Den största skillnaden mellan att göra leranimationer och spel är att arbetssättet. Leranimationer tar väldigt lång tid, omkring en sekund per dag, vilket gör att man inte kan testa och slänga om det inte blir bra. Med spel är det precis tvärtom.

- Om du kastar bort ett 20-sekundersklipp slänger du en persons arbete för en månad. Med ett spel måste du testa det tidigt på riktiga spelare, få feedback och sedan ändra det.

Aardman har fått blodad tand av att göra spel

- Vi vill definitivt fortsätta med sådana här saker, säger Rowe.

ANNONS
TT

Fakta: Ovanligt krig i spelsammanhang

"11-11: Memories retold" är ett spel som utspelas under första världskriget. Siffrorna är antagligen en anspelning på den stilleståndsdagen, då krigshandlingarna på västfronten upphörde den 11 november klockan 11 år 1918.

Spelet släpps senare i år till konsol och PC.

Det finns minst 200 spel som utspelar sig under andra världskriget, men betydligt färre som utspelar sig under första världskriget.

Ett undantag är svenska Dice "Battlefield 1" som nått stora försäljningsframgångar sedan det släpptes 2016.

ANNONS