Lars Heikensten. Arkivbild.
Lars Heikensten. Arkivbild.

Nytt Nobelpris kan dröja ytterligare

Nobelpriset i litteratur kan försenas ytterligare ett år om inte Svenska Akademien reformerar sig efter den enorma skandal som briserade i fjol. Det säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten till den brittiska affärstidningen Financial Times, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS
|

Nobelstiftelsen, som förvaltar Nobelprisets medel och organiserar Nobelfesten, har möjlighet att inte betala ut några pengar till en litteraturpristagare nästa år.

- Det blir avhängigt av om förtroendet för Akademien återupprättas. Vi kan inte ha en organisation med ansvar för utdelningen av priset som inte åtnjuter ett rimligt förtroende. I slutänden är det helt klart så att det är vi som bestämmer om pengar ska betalas ut, säger Lars Heikensten till tidningen.

ANNONS

Han säger även att Akademien "reagerade olämpligt" på turbulensen i vintras och våras.

- Men det var också det att ledamöterna började bråka med varandra. Det visar på en inneboende svaghet i dess struktur. Det här är en liten grupp personer. Det finns inte mycket av öppenhet gentemot den omgivande världen.

I maj meddelade Akademien, som har drabbats av fyra avhopp, att man väntar med inval av nya ledamöter till efter sommaruppehållet. Sedan tidigare är det även känt att det inte blir något litteraturpris i år.

Avhoppen och utträdena följde på en dramatisk situation som inleddes med att en person, den så kallade kulturprofilen, med nära band till Akademien anklagades för en rad sexuella övergrepp och trakasserier.

TT

Fakta: Krisen i Akademien

  1. I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner. I juni åtalas han dock för två fall av våldtäkt.
  2. En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar sina stolar.
  3. Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.
  4. Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna på egen begäran.
  5. Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. 27 april meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts.
  6. Den 28 april meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.
  7. Den 4 maj meddelar Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.
  8. Den 7 maj beviljades Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman utträde.
  9. Den 22 maj kräver Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att Horace Engdahl lämnar Svenska Akademien. I utbyte är de beredda att "bistå med återuppbyggnaden".
  10. En dag senare uttalar sig hovet, via informationschefen Margareta Thorgren, till SVT och slår fast att det krävs tolv ledamöter för nyinval.

ANNONS