Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lars Heikensten. Arkivbild.

Nytt Nobelpris kan dröja ytterligare

Nobelpriset i litteratur kan försenas ytterligare ett år om inte Svenska Akademien reformerar sig efter den enorma skandal som briserade i fjol. Det säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten till den brittiska affärstidningen Financial Times, skriver Dagens Nyheter.

Nobelstiftelsen, som förvaltar Nobelprisets medel och organiserar Nobelfesten, har möjlighet att inte betala ut några pengar till en litteraturpristagare nästa år.

- Det blir avhängigt av om förtroendet för Akademien återupprättas. Vi kan inte ha en organisation med ansvar för utdelningen av priset som inte åtnjuter ett rimligt förtroende. I slutänden är det helt klart så att det är vi som bestämmer om pengar ska betalas ut, säger Lars Heikensten till tidningen.

Han säger även att Akademien "reagerade olämpligt" på turbulensen i vintras och våras.

- Men det var också det att ledamöterna började bråka med varandra. Det visar på en inneboende svaghet i dess struktur. Det här är en liten grupp personer. Det finns inte mycket av öppenhet gentemot den omgivande världen.

I maj meddelade Akademien, som har drabbats av fyra avhopp, att man väntar med inval av nya ledamöter till efter sommaruppehållet. Sedan tidigare är det även känt att det inte blir något litteraturpris i år.

Avhoppen och utträdena följde på en dramatisk situation som inleddes med att en person, den så kallade kulturprofilen, med nära band till Akademien anklagades för en rad sexuella övergrepp och trakasserier.