Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anneli Furmark.

Nytt album av hyllad serieskapare

Serieskaparen Anneli Furmark, som just gett ut serieromanen En sol bland döda klot, om första delen i norska Cora Sandels romantriologi om Alberte.

Varför Cora Sandel?

- Hennes romansvit har varit väldigt betydelsefull för mig, så jag ville göra något med den. Men jag har faktiskt inte läst så mycket av henne utöver böckerna om Alberte.

Du har en parallellhandling. Samtidigt som du skildrar romanen om Alberte tecknar du en annan, nutida berättelse om Barbro som följer i Albertes spår. Varför?

- Jag ville göra en bok om en bok. Att hon reser i fotspåren av Alberte är en hyllning till romanen.

Har du några inspirationskällor?

- Jag läste mycket serier som ung; Asterix, Tintin, Kalle Anka, de vanliga. Sedan, när jag blev lite äldre, blev det alternativa serier. Nu läser jag mycket serier och romaner, men inspireras också av naturen, resor, tv och film.

Varför är det så mycket Norrlandsskildringar i dina album?

- Det faller sig naturligt. Jag bor i Umeå, är uppväxt i Luleå och tillbringar somrarna i Ångermanland.

Är det en trend med serieböcker baserade på klassiker?

- Det verkar ju nästan så. Det har kommit, eller är på gång, serier baserade på Selma Lagerlöf, August Strindberg, Birger Sjöberg, Harry Martinson ...

- Det har ju kommit mycket sådana seriealbum baserade på klassiska böcker i det stora serielandet Frankrike också. Det kan finnas ett samband där.

Blir nästa projekt del två av romansviten sviten Alberte och friheten, eller något helt annat?

- Tja, den utspelar sig i Paris, så då skulle jag vara tvungen att åka dit, svarar hon skrattande. Men jag vet faktiskt inte. På något sätt är jag fortfarande kvar i den här, trots att mitt album redan är utgivet.

Fotnot 1: Anneli vann Svenska serieakademins Adamsson-statyett 2010 för sina båda album August & jag samt Fiskarna i havet. 2005 fick hon Seriefrämjandets pris Urhunden för Amatörernas afton och 2008 för Jamen förlåt då.

Fotnot: Titeln En sol bland döda klot syftar på en kaffekanna vid Albertes frukostbord.