Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Piper Chapman (Taylor Schilling) blir mer och mer hårdhudad i säsong fyra av "Orange is the new black". Pressbild.

Nystart för Orange is the new black

"Orange is the new black" är tillbaka med sin fjärde säsong. Den här gången utgörs ramverket av de konsekvenser som en privatiserad fångvård för med sig. Tv-seriens skådespelare är stolta över budskapet.

"Orange Is the new black" är en tv-serie där grundkonceptet och varje steg därefter har byggt på ett samhällskritiskt granskande perspektiv, sammanvävt med den blandning av humanism och svart humor som blivit dess signum.

Hbtq-temat genomsyrar berättelsen, med ett stort fokus både på samkönade relationer och transfrågor. Men själva spelplatsen – kvinnofängelset Litchfield – är det som främst har satts under lupp och fått representera amerikanska fängelser. I säsong fyra är det privatiseringen av fångvården och dess konsekvenser som står i centrum.

- Det finns helt klart en del intressanta politiska uttalanden som görs denna säsong. Och se på mig, jag är en stadig lesbisk kvinna. Självklart så gillar jag politik. Det är mitt modersmål, säger en skrockande Lea DeLaria (som spelar "Big Boo" Black) när TT träffar henne och några av de andra skådespelarna på inspelningen i Queens.

Fängelset som kulissbygge

På Kaufman Astoria Studios har en övertygande kulissvariant av det fiktiva fängelset byggts, där DeLaria och hennes kollegor dagligen gestaltar relationsförvecklingar och belyser samhällsfrågor.

- Jag tycker att det är jättebra när man kan skapa film, teater, konst och tv, och där föra in politiska åsikter man känner starkt för. Man kan säga att det är att ha hittat Den heliga graal. Och det vi kommer att få se mer av nu är en fördjupad undersökning av fängelsesystemet.

Yael Stone, som spelar Lorna Morello, är också stolt över sin tv-series sociala patos, även om hon inte tycker att man kan ställa kravet att populärkultur ska skärskåda sin samtid.

- Det är inget givet ansvar. Men sker det som ett resultat av manusförfattarnas och tv-serieskaparens intressen, som i vårt fall, är det en annan sak. Men vår tv-serie präglas av att vi berör det djupa, samhälleliga och kulturella, såväl som det löjliga och skrattretande. Det blir till en cocktail som många uppenbarligen tycker är väldigt relevant för den tid som vi lever i.

Piper blir hårdhudad

I säsong fyra läggs dock ännu mer vikt på dramatilltalet än förut, även om humorn gör sitt avtryck i varje avsnitt. Huvudrollen Piper Chapman, spelad av Taylor Schilling, blir allt mindre lik sitt forna jag som välordnad frisklevnads-Brooklyn-tjej, och allt mer hårdhudad.

- Hon konfronteras med nya nivåer av frustration och förvirring, utifrån gamla mönster, och så når hon till fler av sina gränser och vill utforska det som dessa döljer, säger Schilling.

I ett USA där acceptansen inför sexuella minoriteters rättigheter skiljer sig mycket åt i olika delar av landet, anser Lea DeLaria att "Orange Is the new black" redan har åstadkommit mycket. Och mer påverkan lär det bli. Tv-serien ska nu bli minst sju säsonger.

- I någon mån är vi inkörsporten till hbtq-frågor, säger DeLaria halvt skämtsamt.

- Men vi har gjort mycket även för icke-vita kvinnor. En dialog har satts igång i USA om de här sakerna, vilket alltid var trögstartat tidigare. Jag själv kommer från en konservativ liten stad mitt i USA, och jag har fått ett sådant stöd därifrån. De är så glada över min framgång.