Ghosts frontman Papa Emeritus II har abdikerat för att ge plats åt Papa Emeritus III.
Ghosts frontman Papa Emeritus II har abdikerat för att ge plats åt Papa Emeritus III.

Nystart för Ghost på Sweden Rock

ANNONS
|

Det har gått fem år sedan det mytomspunna hårdrocksbandet Ghost tog världen med storm. Kritiker och rockstjärnor stämde upp i hyllningskören till bandets melodiösa satanistrock och ockulta scenshower. Att medlemmarna fortfarande hemlighåller sina identiteter har bara ökat hajpen.

När TT träffar bandet i hemstaden Linköping är medlemmarna i färd med att packa upp utrustningen som legat och väntat sedan höstens turné. I sommar är skräckrockarna tillbaka med tio konserter, där den första stora spelningen sker på Sweden Rock Festival.

-Vi kommer att ge allt, att stå på scen är ju grejen med att spela. Samtidigt tycker jag personligen att det är jobbigare att "gigga" än att turnera. Det är så mycket praktiska bestyr som ska fungera och man måste hem i emellan. Då blir det en ny startsträcka varje gång, säger en av Ghost-medlemmarna.
Spelar nya skivan

Bland den växande skaran av fans har rykten om ett nytt album florerat en längre tid. I dagarna fick dessa chansen att jubla då bandet bekräftade att tredje skivan "Meliora", producerad av Klas Åhlund, släpps i augusti. En handfull av de nya låtarna kommer att framföras under sommarens spelningar.

ANNONS

Det är inte bara skivan som är ny för i år. Den demoniske antipåven och frontmannen Papa Emeritus II har abdikerat för att ge plats åt nästa arvinge i successionsordningen - Papa Emeritus III. Bandets resterande fem medlemmar, de så kallade "namnlösa vålnaderna", har också fått en uppgradering med nya masker och scenkläder.

-Papa Emeritus III har lite samma stuk som föregångaren. Yrket kräver sin man, då är det svårt gå ifrån grundkonceptet. Vi vill hela tiden uppdatera det vi gör, lite som Iron Maidens "Eddie" vars fasta form de stöpte om i olika skepnader, säger medlemmen.
Ständigt anonyma

På olika internetforum spekuleras det vilt om vilka som döljer sig bakom de skräckinjagande kostymerna. Ju större bandet blir internationellt, desto svårare blir det bevara anonymiteten.

-Det finns inget vi kan göra åt det, förutom att inte "outa" oss själva. Men om vi skulle följa en anonymitetsplan till 100 procent hade vi inte kunnat spela live överhuvudtaget.
-Även om det skulle gå jävligt bra för oss är intresset för att veta vilka vi är väldigt litet, allmänheten är så mycket större än vad man tror. För att en person ska bli igenkänd krävs det oftast väldigt mycket exponering, och om till exempel massmedia skulle vilja "outa" oss hade det bara skett en gång, sedan hade det inte varit intressant längre, säger Ghost-medlemmen.

Aktuella med: Flera stora spelningar i sommar och nya skivan "Meliora" som släpps 21 augusti.

Medlemmar: Papa Emeritus III och fem "namnlösa vålnader".

Tidigare album: "Opus eponymous" (2010), "Infestissumam" (2013).

Övrigt: 2013 släppte bandet EP:n "If you have Ghost" som producerades av Foo Fighters-sångaren Dave Grohl.

3/6 Linköping, Doom

4/6 Norje, Sweden Rock Festival

10/6 Oslo, Telenor Arena (förband till Foo Fighters)

12/6 Göteborg, Ullevi (förband till Foo Fighters)

20/6 Köpenhamn, Copenhell

19/6 Joensuu, Ilosaariroc

8/8 Gävle, Getaway Rock

28/8 Paris, Rock En Seine

29/8 Reading, Reading Festival

30/8 Leeds, Leeds Festival

ANNONS