Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En anställd på Christie's förbereder "Flicka med blomsterkorg", som såldes för en miljard kronor. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nysålda Picassotavlan lånas ut till Paris

Den näst dyraste Picassotavlan hittills kommer att visas för allmänheten tidigare än man kanske hade trott. Den lånas nu ut till ett museum i Paris redan i höst, skriver AFP.

Picassos målning "Flicka med blomsterkorg" från 1905 såldes för strax över en miljard kronor på en auktion i London i veckan som gick. Den köptes av en konstsamlarfamilj som äger ett galleri i New York, enligt källor till New York Times.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Målningen kommer dock till att börja med att lånas ut till konstmuséet Musee d'Orsay i Paris som planerar en utställning med Picassos verk från 1900–1906. Konstnärens verk under denna period hör till Picassos "blåa period" samt "rosa period".

Tavlan köptes ursprungligen av amerikanska konstsamlaren Gertrude Stein och hennes bror Leo direkt från Picasso i Paris, där de umgicks i den tidens omtalade bohemkretsar. Den förvärvades sedan från Stein av paret Peggy och David Rockefeller, vars enorma konstsamling såldes av Christies auktionsverk i New York i onsdags. Auktionen blev mycket uppmärksammad, då många av konstverken aldrig visats offentligt förut.

"Flicka med blomsterkorg" blev den sjätte dyraste tavla som sålts, men det är inte den dyraste Picassotavla som sålts. "Kvinnorna i Alger" såldes för 1,5 miljarder kronor 2015. Sammanlagt inbringade Rockefeller-auktionen över sju miljarder kronor som skänktes till välgörenhet.