Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: GP/Skärmdump

Nya Tider får inte ställa ut på Bokmässan

Sedan det blev känt att Nya Tider ställer ut på årets Bokmässa ställde flera utställare in sitt deltagande. Bokmässan tar nu tillbaka sitt beslut att låta den högerextrema tidningen ställa ut på mässan. - Efter starka reaktioner har vi gjort en ny bedömning och beslutat att inte upplåta plats åt tidningen, säger Bok & Biblioteks vd Maria Källsson.

Nu meddelar Bokmässan att Alternamedia AB, utgivaren bakom tidningen Nya Tider inte tillåts ställa ut på mässan. 
- Det har varit svåra dagar, svåra diskussioner och svåra beslut, men vi har omprövat vårt beslut och kommit till slutsatsen att vi måste lyssna på våra besökare, författare och partners som haft starka reaktioner, säger Maria Källsson, vd för Bok & Bibliotek.

Hon berättar att många hört av sig till mässan och ifrågasatt deras bedömning att låta Nya Tider ställa ut på mässan. Ett beslut som de alltså nu tar tillbaka, och lämnar tidningens monter tom på mässan.
- De som har hört av sig ställer sig frågande till vad Nya Tider ska framföra på mässan och inte känt igen sig i mässans sätt att agera. Vi gjorde en bedömning när vi lät de ställa ut, men vi gör en annan idag.

Vad fick er att backa i frågan?
- Ibland är viktigt att gå på sin magkänsla och våga lyssna på de som är viktigast för oss, våra besökare och författare. Då har vi valt att lyssna på dem. 

Maria Källsson påpekar också att det varit en extra svår bedömning, då årets mässa har just yttrandefrihet som tema.

LÄS MER: Flera aktörer bojkottar Bokmässan

Att tidningen Nya Tider, som kritiserats för både sin journalistik och kopplingar till högerextrema rörelser, tilläts ställa ut på mässan ifrågasattes av flera aktörer på mässan. Under fredagen meddelade tidningen Djungeltrumman att de valt att avbryta sitt samarbete med mässan.
– Vi är ingen stor tidning, men vi vill säga nej till främlingsfientlighet där vi kan och vill markera att vi inte tycker det är okej att Nya Tider finns på mässan, säger Maria Kopp, tidningens chefredaktör.

Djungeltrumman meddelar senare under fredagen att de tagit del av uppgifterna om att Bokmässan omprövat sitt beslut. De har ännu inte tagit ställning till om samarbetet med mässan kan återupptas.

- Vi har inte hunnit prata ihop oss ännu, utan vi får ta den diskussionen. Men det är inte otänkbart, säger Maria Kopp.

LÄS MER: Högerextrem tidning ställer ut på Bokmässan

Efter beskedet om att tidningen inte får ställa ut sammanfattar Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk besviket beskedet.
Det är den svenska yttrandefriheten i ett nötskal. Det bevisar hur viktig alternativ media är i dag, då den offentliga åsiktskorridoren bara blir allt smalare för varje dag.