Nya storfilmer på gång för Film i Väst

En familjefilm i stil med Ronja Rövardotter – så beskrivs Halvdan Viking med Peter Haber i en av nyckelrollerna. Produktionen är en av Film i Västs nya satsningar och ska snart spelas in på Halle- och Hunneberg.

ANNONS
|

På plats vid filmfestivalen i Cannes avslöjade Film i Väst under söndagen ett urval av det nya filmårets samproduktioner. Bland annat ska Martin Widmarks romanfigur Halvdan Viking bli film med Peter Haber i rollen som smeden Björn. Vid sin sida får han två nya stjärnskott som kommer att film­debutera, Vilgot Hedtjärn gör Halvdan och Ellinea Siambalis spelar flickan Meia från fiendebyn.

– Det är lite Romeo och Julia över historien och vi tror att det här blir en film som ska tilltala ung som gammal, säger Film i Västs vd Mikael Fellenius, på telefon från Cannes.

Han lovordar de unga skåde­spelarna;

ANNONS

– De är bara tolv år gamla, men redan så proffsiga, säger han.

Filmen börjar spelas in i augusti, i huvudsak på Halle- och Hunneberg. Även andra ställen i närområdet kan bli aktuella för filmteamet, producenten Jessica Ask letar efter fler inspelningsplatser.

– Jag fastnade direkt för den universella historien om vänskap och att våga tro på sig själv, den är full av äventyr, humor och en smula vikingatid. Jag är tacksam för att Martin Widmark låter oss ta hand om hans fina karaktärer och skapa vår egen berättelse på vita duken, uppger Jessica Ask, även hon på plats i Cannes.

Övriga nyheter under Film i Västs flagg blir Breaking the surface, ett klaustrofobiskt spänningsdrama i regi av Joakim Hedén. Storyn handlar om två sportdykare som råkar illa ut under ett vinterdyk.

Filmen Gräns efter en roman av John Ajvide Lindqvist blir en annan historia på bioduken. Den kretsar kring en gränsvakt med ett sjätte sinne för smugglare. Berättelsen beskrivs som tät med inre mörka krafter som styr.

Ytterligare spänning blir det i Journal 64 som Fares Fares och Christoffer Boe ska ta sig an. Filmatiseringen bygger på en av Jussi Adler Olsens bestsellers och Mikael Fellenius beskriver boken som ”en jävligt ruggig historia”.

ANNONS

– Så jag ser fram emot en thriller.

Film i Väst kommer även vara inblandade när succéserien Springfloden, med skådespelarna Kjell Bergqvist och Julia Ragnarsson i huvudrollerna, får en fortsättning. Säsong två börjar spelas in i Marseille i dagarna och eventuellt ska några scener filmas i Film i Västs marker.

– Jag säger som Fares Fares, det är i Trollhättan det händer, konstaterar en nöjd filmbolags-vd.

Filmfestivalen i Cannes pågår till den 28 maj.

ANNONS