Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nya rekord väntar Harry Potter-succén

På söndag är det dags för Harry Potter and the Cursed Child, part one and two att ha premiär. SF-Bokhandeln i Göteborg planerar nattöppet och förväntar sig långa köer.

Ingen har väl missat de omåttligt populära Harry Potter-böckerna som sålt i över 450 miljoner exemplar världen över.

Pjäsen Harry Potter och Det fördömda barnet har fått lysande recensioner.  Den nya pjäsen av Jack Thorne är den första Harry Potter-berättelsen som sätts upp på en teater.

Pjäsen handlar om en vuxen Harry Potter, gift och med tre skolbarn. Han är anställd på Trolldomsministeriet och sonen måste slåss mot ett arv han aldrig velat ta del av.

På söndag den 31 juli släpps manuspjäsen till försäljning, som också kommer finnas i bokform. Boken baseras på en ny originalberättelse av J.K. Rowling, Jack Thorne och John Tiffany. 

LÄS MER: Ny Harry Potter-bok släpps i sommar

Nu laddar svenska bokhandlare för boksläppet under natten mellan lördag och söndag. SF-Bokhandeln i Göteborg kommer ha nattöppet med tipspromenad och tävlingar. Hundratals köpare har via Facebook-eventet sagt att de ska komma.

LÄS MER: Här är nya Harry Potter-trailern

- Harry Potter är jättestort och det är en så pass levande kultur. Det är längesedan det kom något med Harry Potter, säger Liisa Lintunen på bokhandeln.

Tror du att det blir försäljningsrekord?

- Det återstår att se. Men det är så efterlängtat så det kan säkerligen bli det, säger hon.

Liita Lintunen är taggad inför deras natt-öppet och räknar med mycket folk.

- Harry Potter är en favorit hos mig så jag är jättepeppad. Alla är varmt välkomna, men man får förbereda sig på köer.

Boken som släpps natten mellan lördag och söndag är på engelska, något som inte verkar vara ett hinder för den unga svenska publiken.

- Vi säljer mestadels engelska böcker och det är unga kunder som köper. Men sen är det ett pjäsmanus så det kanske kan bli lite krångligare.

Svenska versionen får vänta

Den svenska utgåvan kommer inte förrän i oktober. Och förlaget vet att det är högt tryck på Harry Potter och Det fördömda barnet, som den heter på svenska.

"Vi ser väldigt mycket framemot att ge ut Harry Potter och Det fördömda barnet. Vi vet att det är många många läsare som längtar efter den här boken, och vi jobbar på så fort vi bara kan med översättning och tryck." säger Cecilia Knutsson, Harry Potters förläggare och publicistisk chef på Rabén & Sjögren.

LÄS MER: Här blir Harry Potter nazist

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.