Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Natten till söndagen samlades Harry Potter-fans utanför Science Fiction Bokhandeln i Gamla stan i Stockholm för att köpa boken direkt när den släpptes. Pressbild.

Nya Potter-historien delar fansen

Att återuppta en älskad bokserie är ingen enkel uppgift. Den nya Harry Potter-historien har både hyllats och hatats av fansen.

Natten till söndag dundrade ledmotivet till Harry Potter-filmerna ut mellan den brokiga skaran hus på Västerlånggatan i Gamla stan i Stockholm. Kön från Science Fiction Bokhandeln sträckte sig flera kvarter. Folk i alla åldrar stod uppradade, vissa med de karakteristiska Harry Potter-glasögonen och Gryffindors rödgulrandiga halsduk. Andra var klädda i den magiska skolan Hogwarts uniform.

När dörrarna till bokaffären öppnade vid ettiden på natten jublade människorna i kön och fansen jäktade fram med sina nyköpta exemplar av "Harry Potter and the cursed child". Några rusade förbi som om de precis hade tagit studenten, andra hade redan begravt näsan i boken.

Magivärlden lever vidare

Förväntningarna var skyhöga när manuset till pjäsen, som skrivits av Jack Thorne och John Tiffany efter en berättelse av JK Rowling, nådde bokhandlarna i helgen. Sällan har ett pjäsmanus varit så eftertraktat. Men föga förvånande var inte alla överväldigade.

"Jag läste ut 'Harry Potter and the cursed child' för tre timmar sedan och jag kan fortfarande inte komma över hur dålig den var", skrev en användare på Twitter.

Malin Alkestrand, litteraturvetare som forskar och undervisar om Harry Potter vid Linnéuniversitet, säger att det är i princip omöjligt att boken skulle leva upp till varje fans förväntningar. Pjäsen är en historia skapad för scen som dessutom skakar om originalserien.

- Alla fans har sin bild av vem Harry är och vem han skulle bli efter att böckerna var slut. Många blev nog chockade när han visade sig vara en vanlig människa som bara gör det bästa han kan. Sen blir det något annat att läsa manuset i stället för att se pjäsen, säger hon.

Nästa Potter-generation

"Harry Potter and the cursed child", som redan har slagit försäljningsrekord i Storbritannien, börjar i den utskällda epilogen från den sjunde boken när Potter är vuxen och vinkar av sonen Albus som ska börja sitt första år. Den lille pojken oroar sig för att inte passa in och det visar sig att hans skräck är befogad.

Med en magisk manick som gör det möjligt att resa i tiden försöker Albus korrigera ett misstag i Harry Potters ungdom. Det hela blir en resa genom de tidigare böckerna, och samtidigt skapas alternativa verkligheter som direkta konsekvenser av tidsresorna, säger Malin Alkestrand.

- Pjäsen tar upp alternativa möjligheter. Många har nog en bild av att originalserien är helgjuten. För dem blir det som att man tar bibeln och skriver om den när man återvänder på det här sättet.

För att lyckas med en fortsättning av detta slag tror hon att det är viktigt att inte göra en kopia av de tidigare böckerna. Sedan måste man kunna förändra lite av de älskade karaktärerna, men bara inom rimliga mått.

Alkestrand tror dock att den nya historien ger nytt krut till forskningen och till fansens egenskrivna berättelser.

- Varje ny värld går att spinna vidare på. Sen har det betydelse för oss som håller på med forskning. Vi kan titta på de tidigare böckerna i ett nytt ljus. Sammantaget tror jag att Harry Potter-fenomenet nu kommer att bli ännu mer aktualiserat, både i medier och i forskning, säger hon.