Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Michael Shannon och Michael B Jordan spelar brandmän i HBO-filmen "Fahrenheit 451". Pressbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nya bokbål i HBO:s "Fahrenheit 451"

1953 publicerades Ray Bradburys numera klassiska roman ”Fahrenheit 451”. 13 år senare kom Francois Truffauts hyllade filmversion. Nu är det dags för en ny filmisk tolkning av den dystopiska berättelsen – den här helgen har Ramin Bahranis ”Fahrenheit 451” premiär på HBO Nordic.

- Det är viktigt med en sån här berättelse just nu. Det finns alltid ett hot mot demokratin – den har ingen rustning kring sig, säger Michael Shannon till TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tänder bränder

Han spelar Montag, ledare för en grupp brandsoldater – men i det samhälle som skildras i ”Fahrenheit 451” jobbar de med att tända bränder, inte släcka dem. Och det är speciellt böcker som ska brännas. De som läser böcker är samhällets fiender.

- Jag hade faktiskt inte läst boken förrän jag fick det här jobbet, säger Shannon och fortsätter:

- Jag vet att många har minnen av den från när de växte upp. Men jag läste aldrig Bradbury. Jag läste Kurt Vonnegut. Den bästa bok jag läst är ”Nio noveller” av JD Salinger. Jag tycker om att läsa böcker som präglas av humanism. Som till exempel Bukowski. Jag hatar sådana som skriver meningar som består av 500 ord, när de skulle kunna klara av det på bara ett par rader. Och jag vill ha riktiga böcker, jag äger ingen läsplatta.

Trump "är för dum"

Samtalet med Michael Shannon denna dag i en sal på Carlton Hotel handlar mycket om USA och om Donald Trump.

- Visst kan man hitta likheter mellan berättelsen och Trump. Men jag tror inte att han någonsin skulle säga ”bränn alla böcker”. Jag tror inte att han nånsin har läst en enda bok. Och han är för dum för att bry sig, säger Michael Shannon.

Det kommer många dystopiska filmer just nu – och Shannon ser hoten mot demokratin.

- Trump verkar kunna göra vad som helst och ingen verkar bry sig. Vi får se vad som händer i valen i höst. Jag håller hoppet uppe, förhoppningsvis finns det en strimma ljus.

- Samtidigt, om du tycker något är fel, se då till att göra någonting åt det. I filmen används sociala medier till att manipulera och ljuga, precis som det sker i dag, och det där är oerhört farligt. Och vi har själva låtit det komma till den här punkten, i all förtjusning över ny teknologi. Även intelligenta människor håller på med, det är inte bara idioter som ägnar dagarna åt att spela Candy Crush på sina telefoner. Det gör smarta människor också.

"Fahrenheit 451" har premiär den 20 maj på HBO Nordic.