Avsiktsförklaringen mellan Sverige och Turkiet väcker frågor om journalistik, yttrandefrihet och fria medier.
– Jag är väldigt orolig utifrån det jag hittills kunnat ta del av, säger Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet som nu kräver svar av UD.
Förbundet har fått ta emot en rad samtal från oroliga skribenter och exiljournalister med anledning av Sveriges Nato-ansökan och Turkiets kravlista. Sedan det nya avtalet mellan Sverige och Turkiet offentliggjordes den 28 juni har samtalen ökat dramatiskt.
– Samtidigt vet vi ännu inte alla detaljer. Nu kommer vi att kontakta UD för att kräva svar från dem, säger Ulrika Hyllert.
Bland annat vill de veta hur Sverige i framtiden ska säkerställa tryggheten för de regimkritiska journalister som flytt från Turkiet till Sverige.
– Som exiljournalist är du redan i dag utsatt. Turkiet är bland de värsta länderna i världen när det gäller förföljelse av journalister. De anklagar ofta journalister för att vara terrorister, och är bland de länder i världen med flest fängslade journalister.
Gett halva handen till Erdoğan
Den kurdiske författaren och debattören Kurdo Baksi pekar i sin tur på det fördjupade polisiära samarbetet med Turkiet som Sverige nu gett klartecken till. Något som han menar kan ge Säpo större manöverutrymme.
– Jag känner oro för hur Säpo ska agera, inte minst med tanke på Palmeutredningen och PKK-spåret – att de kan börja kräva utvisningar av exempelvis kurder. Och om Säpo rekommenderar något då accepterar alla svenska myndigheter det omedelbart.
Kurdo Baksi är djupt kritisk till tisdagens överenskommelse mellan Sverige och Turkiet.
– Det här svenska jublet är lite naivt. Sverige har inte förstått vilken människa det är man har att göra med. Man har gett halva handen till Erdoğan. Jag är rädd att de kommer att ge hela handen innan det här är över.
Enligt honom är svenska beslutsfattare av historiska skäl mer rädda för Putin än för Erdoğan.
– Frågan är: ska vi springa från en despot rakt i armarna på en annan? Jag blir vettskrämd både som svensk och kurd över den här avsiktsförklaringen. Sverige tycks helt har bugat sig för Erdoğan och gått med på de flesta av hans krav.
Exiljournalister från Turkiet misshandlades i Stockholm
För Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser, är definitionen av terrorist en av de springande punkterna.
– Avtalet ger stora tolkningsmöjligheter och det gör oss starkt oroliga, säger han och fortsätter:
– Erdoğans bild av en terrorist – det är alla personer som motverkar honom. Nu när Sverige skrivit på ett avtal som kan innebära att vi ska utlämna terrorister, uppstår frågan vem ska bestämma vem som är terrorist? Är det Turkiets eller Sveriges definition som gäller?
Flera regimkritiska exiljournalister från Turkiet har blivit misshandlade i Stockholm sedan 2020, senast nu i vår.
– Man ska ha väldigt klart för sig att den turkiska regimens armar sträcker sig långt in i Sverige, och utgör ett hot mot turkiska journalister här, säger Erik Halkjaer.
– Hur ska exiljournalister från Turkiet och alla kurder nu kunna vara säkra på att Sverige inte skickar tillbaka dem? Vi vill nu att den svenska regeringen tydligt och starkt går ut och säger att alla människor som kommer hit för att de känner sig hotade av den turkiska regimen ska kunna känna sig fortsatt trygga i Sverige.
”Förutsätter att det är svensk lag som gäller”
Reportrar utan gränser ligger i startgroparna för att ta fram en rapport om exiljournalister i Sverige. En mer heltäckande bild behövs av hur många de är och i vilken omfattning de trakasseras och hotas av sina hemländer, enligt Erik Halkjaer.
– Parallellt med att turkiska exiljournalister förföljs i Sverige så pågår dessutom också en hetsjakt på turkiska journalister i Turkiet. Dem har jag inte direkt sett Ann Linde ta ställning för i förhandlingarna med Erdoğan.
Även Jesper Bengtsson, ordförande för svenska PEN, betonar att terroristdefinitionen skiljer sig avsevärt mellan Turkiet och Sverige.
– Vår hållning är att det är helt oacceptabelt om det skulle bli några utlämningar. Situationen för journalister och författare i Turkiet är helt ohållbar. De riskerar långa fängelsestraff om de skulle utlämnas dit.
–Ett klargörande från den svenska regeringen skulle vara önskvärt. De här oklarheterna behöver snabbt redas ut och jag förutsätter att det är svensk lag som gäller. Publicister och författare har rätt till fortsatt skydd i Sverige, säger han.
Personligen tror han inte att det kommer att bli tal om några utlämningar:
– Det är inget utlämningsavtal, som jag förstår det. Om jag tolkat det rätt så är den svenska positionen att det rör sig om en rättslig prövning och inte en politisk när det gäller utlämningar. Och dessa måste därför prövas enligt svensk lag.
Även Författarförbundet kräver besked
Grethe Rottböll är ordförande för Svenska författarförbundet. Hon poängterar att det finns många exempel på oskyldiga människor som blivit anklagade och dömda för terrorbrott.
– Det känns väldigt obehagligt. Vi värnar särskilt om författare och översättare, och kommer nu att kräva besked av Ann Linde och regeringen kring detaljerna i det nya avtalet. Vad är det de menar och vad är det för situationer de tänker sig?” säger hon.
Sverige måste, enligt henne, vara ett land där människor fortsatt kan få asyl och trygghet.
– Att vi skulle ge avkall på det, det vore fruktansvärt... Det kan vi ju inte göra för den här sakens skull. Men den farhågan ligger ändå där och skaver...
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.