Ny syfabrik på Ringön

Reklambyrån Kokokaka och designern Rickard Lundqvist ligger bakom modemärket Atacac. De vill revolutionerna klädproduktionen – och sy kläderna på Hisingen.

ANNONS
|

När Jimmy Herdberg och Rickard Lindqvist klev in i den rymliga lagerlokalen på Stenkolsgatan 5 för snart ett år sedan hade de inte en tanke på att det skulle bli en syfabrik. Sedan startade de modemärket Atacac. Första kollektionerna sydde de upp i Estland och Litauen. Men så började de fundera i andra banor.

– Att flytta till en stor lokal öppnar upp många nya möjligheter, säger Jimmy Herdberg.

Han startade reklambyrån Kokokaka för ungefär 15 år sedan. Med tiden har han blivit en av de ledande i Sverige på digital marknadsföring, med kunder som Louis Vitton, Ikea och Adidas. Fram till förra våren satt de i Vasastan med en alldeles för hög hyra. Så började han få tips om Ringön.

ANNONS

– Det passade väldig bra, vi fick en större lokal men halva hyran.

LÄS MER: Därför sätter vi fokus på Ringön

LÄS OCKSÅ: Ringöns industrier kan andas ut ett tag

Startat modemärke

Med i flytten följde även designer Rickard Lindqvist, som Jimmy Herdberg samarbetat med sedan tio år tillbaka. Det är han som ritar kläderna för Atacac, med en metod som påminner om bilindustrins eller dataspelsutvecklingens.

– De här scarfarna är de första produkterna vi testade med hela kedjan, säger Rickard Lindqvist och pekar mot en hög hundtandsmönstrade halsdukar.

Kedjan inleds med att Rickard skapar en 3D-modell av en produkt, som Jimmy "fotograferar" i en digital fotostudio. Modellen läggs upp på hemsidan, där potentiella kunder kan vrida och vända på plagget, som mer eller mindre ser ut som en faktisk produkt. Om kunden beställer ett plagg kan det sys upp i den lilla fabriken på Stenkolsgatan och skickas direkt.

– Jag gjorde designen på förmiddagen, vi lade upp den efter lunch och sålde slut på kvällen, säger Rickard Lindqvist. Dagen efter kunde vi sy.

Skippar låglöneländer

Fabriken består i dagsläget av symaskiner som liksom bordet köpts upp av nedlagda konfektionsfirmor runtom Borås, där Rickard doktorerade i modedesign.

ANNONS

Att sy kläder i Sverige är i dag närapå unikt, men Jimmy Herdberg och Rickard Lindqvist hoppas att de ska få sin modell att fungera ekonomiskt.

– Eftersom vi kan kolla intresset för ett plagg i förväg dras vi inte med någon överproduktion, plus att vi inte behöver hålla något lager, säger Jimmy Herdborg.

Han jämför med bilindustrin, som digitaliserat sin tillverkning på ett liknande sätt. Där har produktionen inte flyttat till låglöneländer som inom klädindustrin.

LÄS MER: Saltet har stora planer för Ringön

Passar på Ringön

Någon massproduktion blir det inte. Säljer de tio plagg om dagen kan de anställa en sömmerska på heltid, vilket är målet för våren. De provar sig fram. Går det vägen kanske resten av den konservativa modebranschen hakar på den lilla fabriken på Ringön.

– Det finns en viss nybyggaranda här som passar oss, säger Rickard Lindqvist.

Bland grannarna finns ett mikrobryggeri, en konstnärsateljé och en plåtverkstad.

– Vi hjälper varandra. Ibland behöver vi en plåtdörr till en reklamfilm, då kan vi gå över till Metallservice, säger Jimmy Herdberg.

Mentala avståndet längre än fysiska

De är också med i gruppen Framtid Ringön och följer arbetet med områdets utveckling.

ANNONS

Men det behöver inte gå för fort.

– Ringön är väldigt bra som det är, det finns en frihetskänsla här. Men visst vore det roligt om det fanns någon mer lunchrestaurang, och något att göra på kvällarna, fortsätter Herdberg. Sen handlar om det rent praktiska: hur man ska ta sig till jobbet. Där har vi alla samma behov.

– Det mentala avståndet till Ringön är nog längre än det fysiska avståndet, säger Rickard Lindqvist. Men vi funderar på att köpa en eka till våren, så att vi kan ro över till andra sidan.

ANNONS