Ny kritik mot SVT:s Fixa rummet

Liv Strömquist kritiserade Barnkanalens inredningsprogram för att enbart rikta sig till privilegierade barn. Nu svarar producenten.

ANNONS
|

Det var i fredagens avsnitt av podcasten Lilla Drevet som Liv Strömquist lyfte frågan om Fixa rummet. Programmet beskrivs på sin hemsida som ett byggprogram för barn som är missnöjda med sina fula rum. Strömquist sade att Fixa rummet skulle vara bättre om det hjälpte barn som till exempel inte har råd med så många saker, eller inte hade mycket yta att röra sig på.

Säsongen som nu sänds på Barnkanalen visar dock att så inte är fallet, noterade hon. I ett avsnitt har barnet, vars föräldrar båda jobbar i filmbranschen, inredningsproblemet att hennes rum är för stort. I ett annat är de medverkande föräldrarna forskare, och i ett tredje jobbar mamman som operasångare och barnboksförfattare.

ANNONS

Petter Bragée, programchef på SVT Malmö, bemöter i dag kritiken i ett mejl.

- Vi utgår ifrån de tusentals ansökningarna vi får inför varje ny säsong. Sedan jobbar vi med att hitta ett bra urval. Det gäller likaväl genus, samhällsklass och boende som det gäller vilken typ av rum de vill göra. Allt för att programmen ska få en egen personlighet och spegla rumsdrömmarna som de barn som bor i Sverige har, skriver han.

Många barn har inte egna rum. Vilket budskap sänder programmet ut om vad som är normalt och eftersträvansvärt?

- Alla rum och sätt att bo är okej. Vi har gjort och gör program med barn som delar rum också. Och vi har ett väldigt brett urval av olika sorters familjer, boenden och bakgrund. Vi utesluter ingen.

Liv Strömquist säger i dag till GP att hon hårddrog något för att skapa en komisk effekt.

- Jag såg faktiskt ett avsnitt nyligen av programmet, som inte alls var på samma sätt som de tidigare. Så jag känner att det nog var lite väl hårt, det jag sa.

Förra året diskuterades Fixa rummet i SVT:s Debatt, efter att filmvetaren Malena Janson publicerat en debattartikel om somliga programs negativa inverkan på barn.

ANNONS

"Och vi snackar inte praktiska tips som vi tittare kan ta efter", skrev Janson om Fixa rummet, "utan en hel vägg veckat guldtyg à 500 kronor metern för att skapa fond till en melodifestivalscen, traktordäck och svetsade detaljer."

Avsnitt 19 av Lilla Drevet, Högkvalitativa samtal, kan du lyssna till här.

ANNONS