Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Ny festival i Göteborg vill bryta mansdominansen

Bara fem procent av världens musikproducenter är kvinnor. Det tänker nya Göteborgsfestivalen EQ loves festival ändra på.

Torsdag 25 maj klockan 17.00 är det premiär för EQ loves festival på Brewhouse och Incontro i Göteborg. Målet: Att bryta mansdominansen och likriktningen i musikbranschen.

Först blir det samtal med en branschpanel på Brewhouse som diskuterar varför det är så få kvinnliga musikproducenter och vad man kan göra åt detta.

Sedan blir det klubbkväll på Incontro, där kvinnliga producenter spelar sin musik till långt inpå småtimmarna.

"Män jobbar med män"

En av initiativtagarna till minifestivalen är Melisha Linnell, göteborgsk musikproducent som själv vet hur det är att inte tas på allvar i branschen.

- Jag har hur många exempel som helst. Man blir misstrodd hela tiden. Män jobbar med män och som kvinna är det väldigt mycket att bevisa, säger hon.

Fick inte röra datorn

Hon vill inte peka ut någon, men ger ett exempel från 17 år sedan, när hon som ganska ny producent besökte en studio i Stockholm.

- Jag fick inte ens röra datorn. De sa "Rör inga knappar" fast det var mitt projekt i datorn! Det är sådana sjuka grejer, man tror inte att det är sant.

Melissa Linnell har sett en stor positiv förändring bara de senaste två åren vad gäller medvetenheten om bristen på jämställdhet i musikbranschen.

"Det är fortfarande stagnerat"

Nu är det hög tid att det också händer något, tycker hon.
- Det är fortfarande stagnerat när det gäller vad som faktiskt produceras och spottas ut till samhället. Man måste tänka på vad det är vi lyssnar på - är det jämställt producerat?

Statistiken ser dyster ut. En undersökning från organisationen Women in Audios visar att andelen kvinnliga musikproducenter i världen är ynka fem procent.

Hur har det blivit så, tror du?
- Ja, du. Enligt vissa källor är det till och med färre än så. Det är en tungrodd bransch, som i princip är styrd av fyra stora bolag. Det blir ett ekorrhjul där allt tenderar att låta likadant. När det nästan bara är män som sitter och definierar musiken blir det så.

Nästa år växer festivalen

För att samla kraft och kunna påverka har Melisha Linnell och kollegan Kimtina Orekrovn startat EQ loves music, ett nätverk för professionella kvinnliga musiker.

Det har nu utmynnat i festivalen EQ loves festival, som kommer att växa sig större redan nästa år.

- Ja! Vi har fått anslag från Musikverket till projektet. Nästa år blir det flera dagar.