Ny festival för kör och konst

En nystartad körfestival med tillhörande konstutställning vid Nääs slott får namnet A clear day. Det blir en sensommarfestival i dagarna tre, 24-26 augusti.

ANNONS
|

Konceptet för körfestivalen och utomhuskonstutställningen är att ta fasta på en aktuell omvärldsfråga. - I år är temat olika aspekter av folkvandring och den föränderliga människan. Vi hoppas att deltagande körer inspireras till att på olika sätt kan knyta an till temat, säger Mats Janson, som är festivalens projektledare.

Samarbete

Arrangemanget är ett samarbete mellan Körcentrum Väst och Nääs Konsthantverk, vars verksamhet med galleri, butik och utställningar som Mats Janson leder till vardags. Till sin hjälp har han en proffstrio när det gäller körmusik: Gunno Palmqvist, körledare och professor i kör och kördirigering, Marit Zetterström, Kultur i Väst samt Tore Sunesson, tenorsolist, musiker och ledare för Göteborgskören Saltstänk. - Det känns spännande med en ny ingång där körsången ramas in av konst. Det tror jag kommer att locka körer som kanske inte annars brukar åka till festivaler, säger Tore Sunesson.

ANNONS

Sånger från hela världen

Festivalens tema med människans vandring och sökande genom historien tror han kommer att märkas på körernas låtval. - I min egen kör tittar vi nu på olika sånger från olika håll i världen. Vi kommer bland annat ha med en sång från Syrien. Vi ska också sjunga på jiddisch, berättar Tore Sunesson. Fem särskilt utvalda körer kommer att uruppföra ett nyskrivet verk av Tormod Tvete Wik, norsk kompositör som skriver såväl orkester och kammarmusik som filmmusik och körverk. - Han bor i närområdet, i Tollered, så det känns extra roligt med nyskriven musik av en lokal kraft. Körverket som uruppförs vid körfestivalen kommer att ljussättas av Johan Rödström, Göteborgsbaserad scenograf och ljusdesigner.

Sjunger tillsammans

Körsång är en av Sveriges största folkrörelser, omkring 600 000 beräknas sjunga i olika typer av körer, enligt Sveriges körförbund. Vad är det viktigast för en kör på en festival? - Att få framträda och visa hur de själva låter vill förstås alla körer men även att få möjlighet att sjunga tillsammans med andra. Och det kommer de att få på Nääs. Festivalen avslutas på lördagskvällen med allsång med alla körer gemensamt, säger Tore Sunesson.

Fakta: A clear day Kör och konstfestival 24-26 augusti Arrangör: Nääs Konsthantverk i samverkan med Körcentrum Väst och August Abrahams stiftelse. Körer av olika slag är välkomna att ansöka om att vara med. Sista ansökningsdag: 31/3. Torsdag 24/8: Konsert i Hemsjö kyrka Fredag 25/8: Konsert i Skallsjö kyrka Lördag 26/4 kl 12-20.00 blir det körsång både utomhus och inomhus på området vid Nääs. Utomhuskonstutställning: 20 maj – 30 september. Fem nordiska konstnärer deltar: Cecilia Parsberg (S), Lise Wulff (N) , Mikael Hansen (D), Maria Lilja (S), Kaisu Koivisto (F) Tanken är att både kör- och konstfestivalen i en förlängning att ingå i som Göteborgs Internationella Konstbiennals satellitprogram Gibca Extended Arrangör: Nääs Konsthantverk i samverkan med Körcentrum Väst och August Abrahams stiftelse.

ANNONS