Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anna Carlson, ordförande i Teaterförbundet för scen och film.

Ny enkät om sexuella trakasserier

Teaterförbundet gör en ny undersökning om sexuella trakasserier bland medlemmarna.

En enkät som Teaterförbundet gjorde tillsammans med Ekot 2010 visade att var tredje kvinna som arbetar inom film och teater, och som svarade på enkäten, någon gång blivit sexuellt trakasserad.

Men undersökningen blev kritiserad för att den hade för få svarande och inte var statistiskt representativ och debatten dog ut.

Nu när diskussionerna tagit fart igen med kampanjen #metoo hoppas Teaterförbundets ordförande Anna Carlson att svarsfrekvensen ska bli större.

– Den här gången ska vi också se till att vi ställer frågorna på rätt sätt. Det är viktigt att få ett underlag för att kunna agera.

Hon pekar på att det sedan dess ändå har skett en del positivt inom jämställdhetsarbetet på teatrarna och Teaterhögskolorna har drivit ett projekt om stereotypa rolltolkningar och vad som kan ses som sexuella trakasserier.

 – Min personliga uppfattningen är att det är lättare att ifrågasätta stereotypa rolltolkningar under repetitionsarbetet. Men vad händer i kulisserna, eller på väg från scenen till din loge? Jag tror det kan finnas ett stort mörkertal.

Teaterförbundet för scen och film har också tagit kontakt med arbetsgivarorganisationerna inom området.

– Arbetsgivarna måste var tydliga med att trakasserier inte kan förekomma och hur man ska bete sig om det händer.

Enkäten kommer att gå ut till samtliga medlemmar, även grupper som arbetar med teknik och inom administration.

– Jag vill att det här ska vara en prioriterad fråga. Enkäten ska skickas ut så fort som möjligt, förhoppningsvis före jul.