Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En sprillans ny staty föreställande musikikonen David Bowie har vandaliserats i staden Aylesbury. Arkivbild.

Ny Bowie-staty vandaliserad – fans rycker in

Ynka två dygn efter att en staty föreställande David Bowie avtäcktes utsattes verket för klotter. Nu kräver fans att den skyldige kliver fram.

I den brittiska staden Aylesbury hyllas David Bowie med statyn "Earthly messenger". Men kort efter att konstverket offentliggjorts, förra söndagen, vandaliserades statyn rapporterar NME.

"Ge mat åt hemlösa först" skrev skadegöraren på marken framför statyn.

På tegelväggen bakom konstverket passade vandalen samtidigt på att hedra den avlidne musikikonen genom att spraya "RIP DB".

Dessvärre var vandalen fel ute, statyn bekostades inte med skattepengar utan gräsrotsfinansierades.

Tilltaget har väckt upprörda känslor, inte minst bland Bowie-fans. En person har erbjudit sig att betala 5 000 pund ur egen ficka till en välgörenhetsorganisation för hemlösa om skadegöraren ger sig själv till känna.

Trots att den skyldige inte har erkänt än verkar brottet vara nära en lösning.

- En övervakningskamera har varit på dygnet runt, så den som gjorde det har vi fast på film, säger konstverkets initiativtagare David Stopps till BBC.

Klubben Friars i Aylesbury ska ha varit platsen där David Bowie debuterade med sitt alter ego Ziggy Stardust på 70-talet. Han premiärspelade två av sina album på samma klubb.

Bronsstatyn "Earthly messenger" är skapad av konstnären Andrew Sinclair och föreställer musikikonen under olika epoker i sin karriär.