Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Ny arabisk storstjärna till Kulturkalaset

De senaste två åren har arabiska storstjärnor lockat tusentals till Kulturkalasets stora scen på Götaplatsen. Satsningen fortsätter även i år med den libanesiska sångerskan Nawal El Zoghbi. – Det känns fantastiskt att vi kunnat sätta Göteborg och Kulturkalaset på den internationella kartan, säger Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig för Göteborgs Kulturkalas.

Uppemot 35 000 personer strömmade till Götaplatsen de senaste två åren när Elissa och Najwa Karam uppträdde under Kulturkalaset. I år ska libanesiska Nawal El Zoghabi, med 50 miljoner sålda album och en 30-årig karriär, blicka ut över publikhavet på Avenyn.

– Vi är jätteglada över att för tredje året i rad boka en så stor arabisk stjärna som Nawal El Zoghbi, säger Tasso Stafilidis.

Enligt honom finns det flera skäl till att man riktar in sig på arabiska storstjärnor. 

– Vi gör det främst för att kunna erbjuda alla nyanlända och alla arabiskspråkiga en tydlig identifikation till kulturlivet i Sverige men också som en fantastisk möjlighet för alla som ännu inte upplevt arabisk musik, säger han.

Nawal El Zoghbis började sin karriär tidigt genom att bland annat medverka i en libanesisk talangshow på 80-talet. Hon släppte sitt första album i Libanon 1992 och fortsatte sedan sin karriär i Egypten. Hennes musik beskrivs för internationell publik som orientalisk pop.
 

Nawal El Zoghbi: "Jätteglad"

Senast hon uppträdde i Sverige var för tio år sedan, uppger man i pressmeddelandet från Kulturkalaset.

– Jag är jätteglad över att få besöka det här fantastiska landet igen och att få möta min publik där. Det är mer utmanande att sjunga på arabiska i ett främmande land med tanke på språkbarriärerna och kulturella skillnader. Men å andra sidan är det intressant för mig att se hur internationella fans reagerar, säger Nawal El Zoghbi, enligt pressmeddelandet.

Hon berättar att hon kommer att framföra låtar både från sitt senaste album och äldre låtar för att, som hon uttrycker det "visa den vackra libanesiska och arabiska kulturen".

Konserten kommer hållas 19 augusti och är öppen för alla.