"Vi har gjort tre jättebra val och det innebär att vi verkligen går stärkta ur den här långa och djupa krisen", säger Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson. Arkivbild.
"Vi har gjort tre jättebra val och det innebär att vi verkligen går stärkta ur den här långa och djupa krisen", säger Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson. Arkivbild.

Ny akademiledamot – men krisen "inte slut än"

Litteraturprofessorn Mats Malm har valts in i Svenska Akademien. Men Katarina Frostensons öde är fortfarande ovisst, och ännu återstår mycket arbete, konstaterar ständige sekreteraren Anders Olsson.

ANNONS
|

Mats Malm valdes in på torsdagskvällens sammanträde och han efterträder Klas Östergren på stol nummer 11.

- Han är en jättegedigen och bra person på alla sätt och vis. Vi är mycket glada för att han kommer till oss, säger Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson till TT.

Akademien har länge letat efter en person som har ett starkt förhållande till äldre litteratur, konstaterar Anders Olsson. Mats Malm har bland annat skrivit om göticismen, om barocklitteratur och också om den tidiga romanen.

ANNONS

- Han har också översatt "Snorres Edda" och kan många språk, bland annat isländska och latin och har varit gästprofessor i Tyskland. Han har en bred orientering. Vi behöver honom, säger Anders Olsson.

"Går stärkta ur krisen"

13 ledamöter deltog i invalet av Mats Malm som ny akademiledamot.

- Vi fick med oss också de som har ställt sig utanför arbetet här under hela sommaren och hösten. Det var väldigt fint.

TT: Vad innebär det för Akademien att ni nu har valt in sammanlagt tre nya ledamöter?

- Vi har gjort tre jättebra val och det innebär att vi verkligen går stärkta ur den här långa och djupa krisen. Den är inte slut än, vi har mycket att göra som återstår framför oss. Men det känns verkligen som ett stort steg att bygga upp förtroendet igen.

ANNONS

Ännu återstår en stol att fylla i Akademien. Anders Olsson säger att arbetet fortsätter med att hitta en till ledamot.

- Vi ska göra ytterligare ett inval och fylla den sista vakansen, men vi får se om vi hinner med det innan hösten är till ända.

Författaren Niklas Rådström bekräftar för Dagens Nyheter att han fått en förfrågan om att ingå i Akademien. Han säger att han skulle vara beredd att inträda "om rätt förutsättningar finns".

Frostensons framtid oviss

Frågan om Katarina Frostensons framtid i Svenska Akademien är ännu inte avgjord, konstaterar Anders Olsson.

- Det är en sak som återstår att få avklarad under hösten. Vi har gett Katarina Frostenson en resolution som hon förväntas svara på – och det kommer vi att be om nu den närmsta tiden.

Akademiens ständige sekreterare berättade tidigare i en intervju med nyhetsbyrån Reuters att Svenska Akademien har skickat en resolution till Katarina Frostenson där man vädjar till henne att frivilligt lämna institutionen.

ANNONS

- Om hon inte vill det är det hennes beslut. Då får vi titta på hennes fall igen utifrån en rättslig bedömning som är mer opartisk.

TT: Då handlar det alltså om ifall hon har gjort någon form av överträdelse mot Akademiens regler?

- Det handlar framför allt om sekretessen, att titta på det lite närmare.

TT: Men ännu har ni inte fått någon respons från henne?

- Nej, men vi har inte tagit i det där heller riktigt ännu – men vi kommer att göra det inom kort.

TT

Fakta: De tomma stolarna i Akademien

Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman är de första som begär och beviljas utträde ur Svenska Akademien. Stol nummer 1, stol nummer 11, stol nummer 13 och stol nummer 15 stod därmed tomma.

De ledamöter som just nu är aktiva är: Bo Ralph, Sture Allén, Anders Olsson, Göran Malmqvist, Tomas Riad, Jesper Svenbro, Jayne Svenungsson, Per Wästberg, Kristina Lugn och Horace Engdahl. Sedan i våras deltar inte Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark i aktivt i Akademiens arbete – de har dock varit med och röstat in de nya ledamöterna. Inte heller Katarina Frostenson deltar i arbetet.

Den 5 oktober meddelar Svenska Akademien att Jila Mossaed och Eric M Runesson har valts in på stol nummer 15 respektive 1. De tar sitt inträde vid högtidssammankomsten den 20 december.

Den 19 oktober meddelar Akademien att Mats Malm väljs in på stol nummer 11. Även han tar sitt inträde den 20 december.

Därmed är det bara stol nummer 13 som i nuläget står tom.

ANNONS