Nu vill hon nå ut till unga

ANNONS
|

Boken är inspirerad av ett verkligt fall, som inträffade samtidigt som mordet på Lisa Holm. Men det här fallet fick ingen uppmärksamhet alls, trots att flickan som mördades var lika gammal som Lisa. I boken hittas en flicka mördad på ett hotell i Stockholm. 16-åriga Alex Skarp kan inte låta bli att gräva i fallet, och snart är hon mer involverad än hon hade räknat med.

– Jag tycker att det behövdes en sådan här bok. Det här är en publik jag vill nå och jag sticker inte under stol med att det finns ett viktigt budskap som jag vill nå ut med.

ANNONS

Katarina Wennstam fick sitt stora genombrott med boken Flickan och skulden - en bok om samhällets syn på våldtäkt. Därefter har Katarina fortsatt att skriva böcker som belyser mäns våld och kvinnors utsatthet, alla baserade på gedigen research och ofta verkliga fall. Flickan på hotellet är inget undantag.

– Jag har skrivit om unga i alla år men då som brottsoffer och gärningsmän. Den här gången så valde jag att låta ungdomarna vara med i handlingen som aktörer och inte i periferin, säger Katarina.

– Samtidigt ska det vara trovärdigt och de ska kunna tillföra någonting. Många unga kan mer än poliser och vuxna i dag. De ser det som en självklarhet att ge sig ut i sociala medier för att söka efter information, fortsätter hon.

Hög igenkänningsfaktor

I en scen i början av boken kallar Alex rektor tjejerna på skolan till ett möte efter att ett flertal tjejer har utsatts för sexuella trakasserier. Det är alltså inte killarna som får tillsägelser – utan tjejerna uppmanas att inte gå klädda på ett specifikt sätt och att ha överseende med killarnas beteende, – för tafsande är egentligen ett uttryck för förälskelse. Scenen är tagen från verkligheten och Katarina tror att många kommer känna igen sig i den och även i den vrede som blossar upp hos Alex i samband med mötet.

ANNONS

– Det finns en ständig debatt om det här, men gång på gång kommer exempel på ett trångsynt och gammaldags tankesätt upp. Åtalbara trakasserier blir uttryck för förälskelse. Vad gör det med oss tjejer? Vad ger det oss för bild? Och killarna i sin tur, de får aldrig lära sig.

– Det är kul att få ta upp de här frågorna med den unga publiken, konstaterar hon.

I boken lyfter hon också föräldrars ovilja till att berätta och förklara för sina barn vad som händer i världen.

– Vi måste förstå att vi måste prata med våra unga eftersom unga också utsätts för brott. Som 13-åring är man nyfiken och vill veta. Det är viktigt att backa tillbaka till hur man själv var och försöka minnas hur mycket man egentligen förstod då.

Hur ska man som vuxen prata om det här med sina barn?

– Det viktigaste är att förbereda och inte skuldbelägga. Genom att säga till tjejer att passa sig blir det som att skuldbelägga. Man måste göra det mer könsneutralt.

– Vi måste också prata med våra söner. Statistiskt sätt löper de ännu högre risk att utsättas för brott. Men vi måste även prata med dem om hur man beter sig mot tjejer och hur man står upp för det som är rätt trots grupptryck.

ANNONS

Flickan på hotellet är del ett i Katarina Wennstams ungdomsserie. Nästa del har fått titeln Pojken under bron och den kommer att ta upp killars utsatthet och varför killar aldrig får vara rädda.

ANNONS