Nu stängs restaurang Kuling och hela Sjömanskyrkan

Nu stängs restaurang Kuling i Sjömanskyrkan, efter över sextio år. Samtidigt slutar sjömansprästen och hela kyrkan stängs.
– Det är förjävligt. Var ska vi nu ta vägen? Jag får väl ligga hemma och vänta på döden, säger tidigare matrosen Billy Svensson, 87 år.

ANNONS

Det är torsdag. Lunchcaféet restaurang Kuling serverar traditionsenligt ärtsoppa med hemlagade pannkakor. På menyn finns även spaghetti med skinksås.

Kocken Maria Clemente har just plockat undan den sista vita porslinstallriken med restaurangens namn textat i marinblått.

– Gästerna är så fina här, alla de här stammisarna, säger hon och låter blicken sorgset svepa över lokalen som har en fantastisk utsikt över hamnen.

– Det är så sorgligt att vi måste stänga, och vi är många som har varit ledsna här idag.

LÄS MER:Sjömanskyrkans framtid måste säkras

"Det är förjävligt!"

I över sextio år har restaurang Kuling, som är självförsörjande, välkomnat gäster på andra våningen i Sjömanskyrkan och serverat husmanskost, för en billig peng. En lunch kostar åttio kronor, en paj femtio kronor. Lokalen har också fungerat som en samlingsplats för äldre, bland dem många pensionerade sjömän.

ANNONS

En av dem är Billy Svensson, 87 år.

I många år arbetade han på havet, först som jungman, sedan som matros. Nu brukar han besöka Sjömanskyrkan och restaurang Kuling varje dag.

– I och med att jag har lungsjukdomen KOL så har jag lite svårt att gå längre sträckor. Då är det perfekt att kunna sitta här och snacka med de andra gubbarna.

Mest blir det gamla minnen från tiden då de alla var till sjöss, berättar han. Ett ganska stort gäng samlas i Sjömanskyrkan, och äter lunch tillsammans.

LÄS MER:Bidrag dras in – Sjömanskyrkans framtid hotad

Börje Eriksson, 86 år, var tidigare motorman på de sju haven. Nu har han hängt med Billy Svensson på restaurang Kuling i nästan trettio år. Första besöket minns han väl, det var 1954, bara två veckor efter invigningen. Det mesta är sig likt, mycket av inredningen har bevarats. På väggarna hänger tavlor med fartygsmotiv, och hela restaurangen bär spår av sjömanshistoria.

Vännerna är förtvivlade över att de nu har ätit sin sista lunch tillsammans på restaurang Kuling.

– Göteborg som är Nordens största hamnstad borde väl ha sin Sjömanskyrka kvar? Det är förjävligt, säger Billy Svensson.

– Jag tycker inget annat, jag heller, säger Börje Eriksson och nickar.

Vad ska ni göra nu på dagarna?

ANNONS

– Jag får väl ligga hemma och vänta på döden, svarar Billy Svensson.

– Eller hänga vid Mariaträffen, en mötesplats för äldre vid Mariaplan, men det blir ju inte som här. Där erbjuds du att sticka och sy korsstygn, och att lättgympa. Men det är inget för oss.

Hela huset stänger nu

De båda vännerna undrar varför Göteborgs stift och stiftelsen Sjömanskyrkan inte har haft råd att fortsätta driva restaurangen och kyrkan.

GP har tidigare kunnat berätta att pengarna är slut, och att Sjömanskyrkan riskerar att gå i graven. Upprinnelsen till det är att Göteborgs kyrkliga samfällighet, som tidigare bidrog med cirka en miljon kronor årligen, upphörde årsskiftet 2017/2018.

Ägare av Göteborgs sjömanskyrka är inte Svenska kyrkan utan stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborg. Christina Backman, vice ordförande för stiftelsen, beklagar att Sjömanskyrkan och restaurang Kuling nu tvingas stänga.

– Vi tycker naturligtvis att det här är väldigt tråkigt. Men har man inga pengar då går det inte att driva någon verksamhet. Restaurangen är inte heller någon isolerad ö, utan hela huset stänger nu. Sjömansprästen slutar och vi har varslat all personal.

LÄS MER:De vill göra om Sjömanskyrkan till ett kulturhus

Vad händer med Sjömanskyrkan nu?

– Jag kan inte svara på det just nu. Styrelsen jobbar på det, vi har flera olika spår från försäljning till uthyrning eller att starta ett kulturhus. Vi får återkomma till det våren 2020.

ANNONS

Restaurang Kuling har betytt mycket som samlingsplats, inte minst för äldre sjömän. Hur tänker du kring det?

– Vi hoppas att verksamheten ska kunna återuppstå, i något mindre skala, kanske i en annan lokal. Vi har haft en alldeles för stor kostym samtidigt som vi inte har haft några pengar.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS