Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pressbild.

Nu släpper Johnossi nytt album

Sångaren, gitarristen och låtskrivaren John Engelbert i turnéaktuella Johnossi inför sitt nya album på fredag,

Hur är läget?

– Det är bra, tack. Vi sticker till London nu för att dra igång vår nya turné, den första sedan 2013 då vi släppte vår förra platta.

Ja det var ett tag sedan man hörde av er. Vad har ni gjort sedan sist?

– Vi turnerade så intensivt i samband med förra albumet att Ossi (Oskar Bonde, Johnossis andra medlem) blev sjuk. Först tog vi det lugnt och bara återhämtade oss, sedan har jag skrivit låtar åt andra artister och hängt i olika studios för att få inspiration och testa nya idéer på mina kompisar.

Som har resulterat i låtsamarbeten med bland andra Jocke Berg, Salem al Fakir & Vincent Pontare och Patrik Berger. Jag trodde Johnossi var en rätt sluten affär?

– Jo. Tidigare har Johnossis låtar skapats av mig och Ossi ensamma i replokalen, det har skett bakom stängda dörrar och folk har fått lyssna först när allt är klart, men det var kul och spännade att testa lite nya sätt att jobba. 

Hur har ni arbetat med låtarna?

– På väldigt olika sätt. Jag och Jocke (Berg) skapade låtar tillsammans helt från scratch. Vi tog en session och provade att skriva ihop, och det funkade väldigt bra. Vi sågs tre gånger och skrev två låtar. I andra fall har jag bara fått input på nästan färdiga låtar, vilket ändå har varit nyttigt.

Dessutom har Astma & Rocwell (Tobias Jimson & Michael Flygare) producerat plattan. De är väl mest kända för hiphop?

– Jo, så är det. Men de var roligt att jobba med dem, vi möttes på ett lyckat sätt. De hade till exempel aldrig mickat upp ett riktigt trumset tidigare eller spelat in i en stor studio, aldrig jobbat med ett rockband, och det peppade oss enormt mycket. De har ju en väldigt utpräglad smak.

Måste ha varit ett stort steg för dig och Oskar som är vana vid att göra det mesta själva?

– (skratt) Så var det absolut. Och det tog ett tag innan bitarna föll på plats. Jag tror att vi var rätt jävla jobbiga mot dem i början. Men vi ville åt något annat, något nytt, och det kunde de hjälpa oss med.

I morgon kommer nya albumet Blood jungle och sedan väntar en lång Europaturné som tar er till Göteborg och Trädgår'n 15 mars. Hur känns det att vara tillbaka?

– Väldigt skönt! Vi längtar verkligen efter att få komma ut och spela.