1/4

Nu skräms Strandberg igen

Oförklarliga saker som inträffar på kända som okända platser i Marstrandstrakten, kan ge vilket västkustbo som helst kalla kårar. Det ser Mats Strandberg till. – Det är väldigt mycket västkusten. Naturen ger kraft åt berättelsen, säger han om sin nya skräckroman Hemmet.

Boken handlar om den kanske största skräcken av alla: att bli gammal, dement och förlora kontrollen över sig själv. Huvudkaraktären Joel återvänder efter 20 år och en misslyckad musikkarriär till småstaden på Västkusten där han växte upp. Nu måste han hjälpa sin mamma Monika att flytta in på ålderdomshemmet Tallskuggan. Precis som Joel har Mats Strandberg hunnit fylla 40. Han berättar att han nu kommit upp i en ålder där föräldrar till människor i hans ålder börjar bli sjuka och dementa.

– Man hör i bekantskapskretsen om vänner som blir förälder till sin egen förälder. De blir som barn på nytt både fysiskt och psykiskt. 

Detaljerna i miljön på Tallskuggan beskriver han till punkt och pricka. En som själv har arbetat på ett vårdhem eller besökt en släkting känner igen sig.

– I boken använder jag dementa som man ofta använder barn i skräck, att det är de som ser saker. Dessutom är det lite kusligt med dödens ständiga närvaro på ett äldreboende, säger han. 

Inte lika läskig som föregångaren


Samtidigt vill han blanda in humor och vemod för att balansera upp mörkret i sina berättelser. Det räcker dock inte. Mats berättar att många läsare hört av sig och berättat att de bara har kunnat läsa boken i dagsljus.

RECENSION: "Strandberg har skrivit ännu en bladvändare"

Den som har läst hans tidigare skräckroman, Färjan, som kom 2015, kommer att känna igen sig i Mats sätt att skriva och använda sig av dialog.

– Jag inspireras mycket av film och tv och tycker om att använda mig av dialog – det folk säger och inte säger till varandra.

Hemmet är långtifrån lika blodig som hans tidigare skräckroman, Färjan, som kom 2015. Med den nya boken kommer i stället skräcken krypande och spänningen byggs upp allteftersom.

– Handlingen sträcker sig under en hel sommar. De övernaturliga händelserna som sker på boendet får karaktärerna att tänka över stora frågor. Vad gör det med deras världsbild? frågar han sig.

Jämförs med Exorcisten


Mats Strandberg har en stor kärlek till skräckgenren, ända sedan han upptäckte Stephen King som barn. Han har kallat Hemmet för en Exorcisten med ombytta roller. Och utan katolska präster.

– I Exorcisten är det en mamma som försöker rädda sin dotter. Här är det i stället en son som försöker rädda sin mamma. Det finns en påtaglig maktlöshet när en nära drabbas av något oförklarligt och ingen vet hur.

Filmrättigheterna till Hemmet har precis blivit sålda. Planen är spelfilm på bio som kommer att regisseras av Mattias Skoglund.