Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Nu planeras jättelik hyllning till Peter LeMarc

Tusen musiker och sångare som framför Peter LeMarcs "Little Willie John" på Trollhättan Vänersborgs flygplats. Nu ska den galna idén bli verklighet.

Upprinnelsen till det stora projekt kallat "Tribute till Peter LeMarc 2017" som nu är i rullning var när Magnus "Ölme" Eriksson, eventansvarig för Alliansloppet, såg den virala hyllningsvideon till Foo Fighters.

Det var sommaren 2015 som 1 000 italienska Foo Fighters-fans samlades i Cesena för att tillsammans framföra låten "Learn to fly".

– Otroligt coolt, jag fick ståpäls när jag såg det där och tänkte att vi måste göra något sådant i Trollhättan, säger Magnus Eriksson, som berättade om idén för sin radarpartner i Alliansloppet, Magnus Larsson.

– Han körde som vanligt igång direkt och började jobba med sin telefon, haha. Vi åker runt mycket i Sverige för Alliansloppet och pratar om Trollhättan, två saker som kommer upp hela tiden är Saab och LeMarc. Detta blir en tribute till honom och även ett sätt att göra något tillsammans på ett sätt som får Trollhättan att synas. Allt kommer också att filmas.

Duon kontaktade dirigenten Ulf Wadenbrandt, till vardags kulturentreprenör på N3, och han nappade omgående:

– Jag tänkte direkt: "Vad roligt!". Och jag hade faktiskt själv tänkt sådana tankar om att göra något med så många musiker. Att få frågan kändes som handen i handsken. Och LeMarcs musik är fantastisk, hans texter har verkligen satt sig hos mig, säger Ulf, nyligen hemkommen från en månads turné i Ryssland.

– Det är ett mastodontprojekt men om det är någonstans det här går att göra så är det i Trollhättan. Dels handlar det om att samla mycket folk, dels blir den stora utmaningen att synka ihop det på plats. Vi måste jobba mycket med medhörning och ljus, säger Wadenbrandt, som är mycket rutinerad när det kommer till att handskas med stora projekt.

Inom kort kommer intresserade kunna anmäla sig – sångare och musiker av alla tänkbara slag är välkomna. Det kommer också att specialskrivas ett arrangemang av låten så att den ska passa även orkesterinstrument.

– Men det är en bandbaserad låt – vi kommer att använda originalformen och inte krångla till det i onödan, säger Wadenbrandt.

Evenemanget kommer att äga rum den 20 augusti på Trollhättan Vänersborgs flygplats – en lämplig plats av praktiska skäl – och blir därmed starten på Alliansloppsveckan.

– Tanken är att den veckan ska innehålla något för alla och det är första gången som vi ger oss in på musik. Görs detta på rätt sätt kommer det få mycket utrymme, en bra sak för Trollhättans varumärke. Vi har även pratat med LeMarc själv och han har önskat oss lycka till, säger Magnus Eriksson.

Projektets budget är en halv miljon kronor och Alliansloppet SK har ansökt om ett bidrag från kommunen på 200 000 kronor, resten av finansieringen är tänkt att hämtas från näringslivet.

Låten "Little Willie John" återfinns på skivan "Sången dom spelar när filmen är slut" från 1991.

Att scenen är satt till Trollhättan råder det inget tvivel om med textstrofer som "hon bodde på fel sida älven" och "jag var hennes unge älskare från Stallbackas bilfabrik".

Peter LeMarc själv har för övrigt sedan länge tydligt gjort klart att hans sista liveframträdande gjordes på Skeppsholmen i augusti 2014. Och nyligen meddelande han på sin Facebook-sida att han "med största sannolikhet" inte heller kommer att ge ut fler album.

Foo Fighters-hyllningen i italienska Cesena:

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.