Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I juni tvingades Deep Purple ställa in sin spelning när trummisen Ian Paice fick en stroke. I kväll spelar de på Liseberg.

Nu kommer Deep Purple till Liseberg

Det växer ingen mossa på en rullande sten och samma sak kan sägas om det brittiska hårdrocksbandet Deep Purple. I kväll spelar de på Lisebergs stora scen och redan i år kan det bli en ny skiva.

Deep Purple skulle egentligen ha spelat på Liseberg redan den 15 juni. Men Ian Paice, trummis i bandet, fick en stroke och bandet ställde in. Nu är bandet mellan turnéer och spelningen i Göteborg har fått smygas in emellan.

LÄS MER: Stjärnan frisk - nu kommer Deep Purple till Liseberg

Så, först och främst. Hur mår Ian Paice?
– Jag pratade med honom för bara en kvart sen och han mår bra. Han har blivit mycket bättre, och han hade tur för det var en liten stroke, säger Roger Glover, basist i bandet, när GP ringer upp honom.

Deep Purples nittonde studioalbum, Now what?!, släpptes 2013 och producerades av Bob Ezrin som jobbat med bland andra Kiss och Pink Floyd. Sedan dess har det pratas om att göra ännu ett tillsammans. Nu är det, ännu namnlösa albumet, nästan klart och tanken är att det ska släppas i slutet av året, eller i början av nästa. 
– Det är ett magiskt ögonblick när man har en färdig låt som ingen annan har hört än. Och sen släpper du den, ut i världen och då tillhör den alla andra. Det är en märklig känsla.

Bandet har spelat sedan 1968, och förutom ett uppehåll mellan 1976 och 1984 så har turnerandet och låtskrivandet varit mer eller mindre konstant. De har sålt över 100 miljoner skivor och har inga planer på att lägga av. Men kändisskapet har alltid varit ointressant. 
– Det handlar inte om showbusiness för oss. När vi började hade vi inte en chans att bli spelade på radio, men vi var ändå inte intresserade av det. Vi ville bara göra så bra musik som möjligt. Vi vill inte vara följare.

LÄS MER: Deep Purple ställer in på Liseberg

Så följare har de inte blivit. Däremot är det många som har följt dem, eftersom Deep Purple varit med och lagt grunden till hårdrocken i allmänhet, men heavy metal i synnerhet. Det är något som Roger Glover är stolt över, samtidigt som han säger att det faktum att bandet blev en framgång bara var "något som hände" och att det lika gärna hade kunnat bli tvärtom.

I april valdes de in i Rock and roll hall of fame and museum. Inte heller det spelar någon större roll tycker Roger Glover. Det kommer i vägen för musiken. 
I kväll står de på Lisebergs stora scen. Roger Glover berättar att deras publik är i ständig förändring. I takt med att bandet blir äldre blir publiken yngre, och kanske är det därför det alltid är roligt att spela.
– När man spelar Lazy eller Smoke on the water för en ung publik så upplever du det genom dem på ett sätt, för att de hör låtarna för första gången live. Låtar som deras pappor eller systrar eller vem som helst har spelat för dem innan. Det håller musiken levande. Ärligheten i det är nog det som har hjälpt oss genom åren.