Nu invigs Göteborgs filmfestival!

I kväll prisas Stellan Skarsgård med Göteborgs filmfestivals hederspris på biograf Draken. GP sänder live från röda mattan och gästas av kulturminister Amanda Lind.

ANNONS

Brasiliansk film står i fokus på årets filmfestival, som i år dessutom lägger extra fokus på jämställdhet. Som första större filmfestival i Europa har 50% kvinnliga filmskapare i programmet.

Under invigningen på fredagskvällen ska Stellan Skarsgård prisas med Nordic honorary dragon award, filmfestivalens hederspris som går till en inspirerande nordisk filmskapare vars verk förtjänar särskild uppmärksamhet.

LÄS MER:Extinction Rebellion protesterade mot Volvo vid filmfestivalen

Kulturminister Amanda Lind är också på plats för att hålla det årliga invigningstalet. Dessutom delas Mai Zetterling-stipendiet ut, ett av Sveriges största filmpriset på 200 000 kr, till ”en filmregissör med hög konstnärlig kvalitet som vidgar gränserna för kort- eller dokumentärfilm”.

Inför invigningen har även klimataktivisterna Extinction Rebellion meddelat att de ska hålla en manifestation mot Volvo på Olof Palmes plats. Volvo är en av festivalens huvudsponsorer.

ANNONS

Under Göteborgs filmfestival visas 450 filmer från ca 80 länder. Festivalen pågår mellan den 24 januari och den 2 februari.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS