Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu har Taylor Swifts videor fler tittare än tv-program

Musikvideor på nätet håller på att gå om marksända tv-program.

Musikvideor från populära artister drar lika mycket, om inte större publik som traditionella marksända tv-program, rapporterar Variety som hänvisar till en ny amerikansk studie.

Taylor Swift, som är en av världens mest populära artister i modern tid, har gått om de flesta tv-programmen. Under den veckan då hon släppte videon till låten Bad blood såg 18 miljoner amerikaner flera av hennes videor.

Hennes totala musikvideokatalog hade under den veckan fler tittare än alla utom ett program som visades på marksänd tv. Bara NCIS: Los Angeles slog Swifts tittarsiffror.

Också artister som Drake och Rihanna har kommit upp i supersiffror för den vecka de släppt video till en hit. Under veckan som Drakes Hot line bling kom sågs hans samlade videokatalog av sex miljoner amerikanska tittare och när Rihannas Bitch better have my money släpptes sågs även hennes videos av närapå sex miljoner amerikaner.

Dessutom, visar studien, nådde Rihannas videos i större utsträckning 18-49-åringar än CBS tv-satsning Big brother som riktar sig mot just den målgruppen.

I undersökningen jämförs ett marksänt tv-avsnitt med en artists hela musikvideokatalog över en vecka. Undersökningsföretaget Vevos reaserach-chef Andrea Zapata säger till Variety att de flesta börjar titta på en musikvideo och går sedan vidare till nästa och nästa av samma artist och att det är det som gör att enskilda artisters samlade videos blir jämförbart.

Att tittarsiffrorna är så pass höga för musikvideor betyder inte att marksänd tv är död, utan det är en indikation på att tittarmönstret förändras och att de värdefulla unga tittarnas lojalitet finns hos olika plattformar online, förklarar Zapata.