Nu får Stellan Skarsgård sin lagerkrans

Stellan Skarsgård tog en genväg till doktorstiteln, konstaterar han själv. Han hoppade av gymnasiet i andra ring, ändå är han nu i Lund för att få lagerkrans och doktorsring. Men det var en svår genväg.

ANNONS
|

- Även om det jämfört med vanligt, riktigt arbete verkar lättare ibland, så kan det vara jävligt jobbigt, säger Skarsgård om sin långa skådespelarkarriär.

- Det är nervpåfrestande och man är rädd hela tiden och har ångest och skit. Och så jobbar man 15–17 timmar om dagen.

ANNONS

"Djupt reflekterande"

Stellan Skarsgård har utsetts till hedersdoktor och i motiveringen lyfter Lunds universitet fram att han har en "djupt reflekterande och genomtänkt hållning till sitt arbete som skådespelare och till sin plats i filmproduktionen". Det visar han prov på i ett samtal inför publik på universitetet, dagen före den långa ceremoni på latin i Lunds domkyrka som kallas promotion.

Kärnan i riktigt bra rollprestationer på film är liv, anser han – att kunna och våga vara så närvarande och brinna så mycket framför kameran att publiken inte kan försvara sig. Det är inget man kan läsa eller träna sig till.

- Jag slåss hela tiden mot min egen skicklighet, för jag är extremt tekniskt skicklig och jag måste hela tiden förstöra det, förstöra det, för att komma fram till något slags nakenhet framför kameran, säger Stellan Skarsgård.

"Ovedersägligt liv"

- Det svåra är att kunna producera ovedersägligt liv, för det är det som för publiken in i historien och in i karaktärerna och gör att karaktärerna blir betydelsefulla för publiken.

ANNONS

Han har gjort ett hundratal filmer och av dem är det bara tio som han är riktigt stolt över. Men trots stoltheten är han ändå inte nöjd.

- Jag är inte nöjd med någon roll jag gjort. Den finns ju inte. Det är väl därför jag håller på fortfarande, eller nej, jag hoppas att jag inte blir nöjd någon gång.

TT

Fakta: Stellan Skarsgård

Stellan Skarsgård föddes den 13 juni 1951.

Han slog igenom som tonåring i tv-serien "Bombi Bitt och jag" 1968.

Två år senare började han arbeta som teaterskådespelare, först på Stockholms stadsteater, sedan på Dramaten fram till 1988.

För sin roll i filmen "Den enfaldiga mördaren" 1982 fick han både Guldbagge och utnämndes till bästa manlige skådespelare vid filmfestivalen i Berlin. På 1980-talet inleddes också Skarsgårds internationella filmkarriär med "Varats olidliga lätthet" 1988.

Han har medverkat i ett hundratal filmer genom åren, bland dem "Breaking the Waves", "Mamma Mia!" och "Thor". I BBC:s kriminaldrama "River" (2015) gjorde han en kritikerrosad insats som polis.

Han har utnämnts till hedersdoktor vid Lunds universitet för att han "har en djupt reflekterande och genomtänkt hållning till sitt arbete som skådespelare och till sin plats i filmproduktionen, och han personifierar på ett enastående sätt den internationella prägel som genomsyrat och fortfarande kännetecknar filmkonsten och filmarbetet, både det praktiska och det vetenskapliga".

.

ANNONS