Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mark-Paul Gosselaar spelar en av huvudrollerna i Fox nya tv-serie "The passage". Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nu får skräcksuccén tv-premiär

Amerikanen Justin Cronins trilogi om hur blodtörstiga vampyrliknande varelser ödelägger världen är en av det senaste decenniets stora skräcksuccéer. Nu kommer den första av böckerna, "The passage", som tv-serie på Fox.

- Förhoppningen är att det ska bli åtminstone sex säsonger av den här skrämmande apokalypsberättelsen, säger huvudrollsinnehavaren Mark-Paul Gosselaar till TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De tre böckerna heter i sina svenska utgåvor "Flickan från ingenstans", "De första tolv" och "Spegelstaden". Handlingen utspelas under flera århundraden. Ett försök att finna bot för sjukdomar leder till att några människor förvandlas till blodtörstiga varelser – kallade "viraler" som snabbt sprider blodtörsten över världen.

"Verkliga rovdjur"

- De är inte så mycket vampyrer som verkliga rovdjur, förklarar Mark-Paul Gosselaar.

Han är själv tv-veteran med roller i bland annat "Pang i plugget" och den klassiska polisserien "På spaning i New York" bakom sig. I "The passage" spelar han Brad, en FBI-agent som har en beskyddande relation till Amy, en liten flicka som myndigheterna tror kan vara till hjälp i kampen mot viralerna. Brad och Amy ger sig ut på flykt.

- I denna den första serieomgången kan man säga att vi täcker 400 sidor i boken. Själva konceptet finns där, och sedan har vi jobbat inuti det. Justin Cronin har gett tummen upp för de ändringar som gjorts, och det är givetvis den största komplimang vi kunnat få.

"Fantastiska scener"

Hur var det att arbeta med tolvåriga Saniyya Sidney som spelar Amy?

- Hon var oerhört lätt att arbeta med, och bidrog med mycket. Vi har några fantastiska scener tillsammans, och att få arbeta med henne gjorde att inspelningen kändes ännu mer tillfredsställande för mig. Det här är en berättelse om relationer i en värld där man omges av vampyrliknande varelser, säger han och fortsätter:

- Det är en apokalyptisk berättelse, som det är lätt att relatera till. Det skulle lika gärna kunna vara en pandemi. Det är fascinerande – och skrämmande.

Medan han väntar på inspelningen av säsong två av "The passage" jobbar Gosselaar med att utveckla andra projekt, ett för Fox och ett för Netflix.

- Det sistnämnda kommer jag också att producera.